Annons

Svensk jazzgigant tillbaka i Landskrona

Lina Nyberg och gitarristen David Stackenäs har arbetat tillsammans länge och det märktes. Den musikaliska kemi som uppstod mellan de båda på Landskrona Teater på onsdagen var magnifik.

Lina Nyberg och gitarristen David Stackenäs har arbetat tillsammans länge och det märks. Här från en spelning på Landskrona teater 2016. Nu återvänder Lina Nyberg för en spelning på Teaterrestaurangen.

Ikväll ges Landskronaborna chansen att njuta av en av Sveriges största och mest prisbelönta jazzsångerskor live, då Lina Nyberg gästar den intima teaterrestaurangens jazzcafé.  Hennes band har 10-årsjubileum och firar med att bjuda på ett axplock från deras fem album samt några högt älskade jazzstandards i ny tappning.

Annons
 

Lina Nyberg är en av landets främsta jazzsångerskor och kompositörer. Sedan debuten med Esbjörn Svensson 1993 har hon producerat 17 album i eget namn med gräddan av jazzmusiker i Sverige. Hon har turnerat världen över, 2017-18 spelade hon med sitt band, förutom i Skandinavien även i Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien. Turnén i Sverige är en av få hon gör på hemmaplan och upplevs därför som särskilt speciell för henne.

– Det är första gången på länge vi gör en längre rikstäckande turné i Sverige och det är härligt att möta publiken i så stor del av landet! Jag älskar att spela på de här småklubbarna- de är kulturbärare av stora mått. De får musiklivet att blomstra, förklarar Lina Nyberg som för tre år sedan senast gästade Landskrona. Då gav Landskrona Direkts recensent Kary Persson spelningen betyget fem av fem.

Lina Nyberg har mottagit Grammis, Lars Gullin-priset, Kungliga Musikaliska Akademins stora jazzpris, Sveriges Radios pris Jazzkatten mmed flera och förärades 2016 med ett eget TV program, ”Nattjazz med Lina Nyberg”. Hon är också upphovsperson till Sveriges Radio P2s signaturmelodi.

I oktober 2017 kom det magnifika albumet ”Terrestrial”, finalen i Lina Nybergs albumtrilogi om världen. Där framförde Norrlandsoperans orkester hennes nyskrivna kompositioner tillsammans med Linas band. Del ett i trilogin – ”The Sirenades” (2014) – innehöll bl.a. beställningsverk för Norrbotten Big Band och hyllades stort av publik och media. Del två – ”Aerials” (2016) – inkluderade dels nyskriven musik för och av stråkkvartetten Vindla men här försåg bandet jazzstandardlåtar som Bye bye Blackbird, Fly me to the moon och Skylark med nya fascinerande kostymer.

“Terrestrial” nominerades till både Grammis och Manifestpriset och tilldelades 2018 priset ”Gyllene skivan” av tidningen Orkesterjournalen för årets jazzutgivelse.

Lina Nybergs band (LNB) består av David Stackenäs gitarr, Cecilia Persson piano, Josef Kallerdahl bas, Peter Danemo trummor och Lina Nyberg sång. LNB är ett ”All Star Band” som spelat ihop sedan 2008 och under dessa 10 år har de skapat ett telepatiskt och lekfullt samspel där allas röster kommer till tals.

– Vi har turnerat mycket utomlands de senaste åren, i Brasilien, Argentina, Kanada, Portugal. I sommar ska vi göra ett samarbete med den libanesiska sångerskan Tania Saleh och Re:Orient så då bär det av till Egypten, Libanon och Jordanien, avslutar Lina Nyberg.

Lina Nyberg i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona. Foto: selfie

Lina Nyberg har åter satt sig i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona.
Foto: selfie

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser