Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

I Borg Meschs fotspår

Utställningen Samer – Ingen isolerad ö, med fotografier av Hans Jonsson från Landskrona visas på Ájtte museum i Jokkmokk den 6 februari till den 6 mars. På bilden ser vi Sara-Hélene Persson, Klemmet Israelsson och Nils-Teodor Israelsson. Foto: Hans Jonsson.

En passion för antikt fotografi och en nyfikenhet på Sveriges urfolk. Det fick fotografen Hans Jonsson från Landskrona att under två somrar resa 150 mil norrut för att möta och porträttera samer. Resultatet är ett sextiotal personliga porträtt tagna i våtplåtsteknik. Den 6 februari 2019, på Samernas nationaldag, är det vernissage för hans fotoutställningen på Ájtte museum i Jokkmokk.

Annons
 

2016 fyllde Hans Jonsson bilen med sin kamera, plåtar och kemi och reste norrut utan någon fast plan.
– Jag älskar att fotografera människor. Så det fanns med i min tankar. Jag hade dessutom bestämt träff med Håkan Jonsson (välkänd samepolitiker, reds anm.) i Sorsele innan avresan, berättar Hans Jonsson.
– Annars var det rätt oplanerat. Samtidigt hade det varit planerat hade resultatet blivit något helt annat.

När han vände söderut hade fotografen med sig en inbjudan att komma tillbaka sommaren 2017 och bo hos släkten och renägarfamiljen Israelsson i deras sommarviste.
– Jag träffade Sara Ajnnak, som förövrigt nu är grammisnominerad i folkmusikklassen. Först var hon skeptisk till mig som fotograf. Vad var jag för en kuf som kom med kameror likt sådana som en gång rasbiologiska institutet använt. Hon kollade genom bilderna på min hemsida och gillade det. Hon hade vänner som skulle gifta sig i Ankarede och hörde med de om de inte ville ha våtplåtsbilder från bröllopet.

Långt från allfarvägarna reste fotografen till Ankarede, förövrigt klassisk mark när samerna firar midsommar, och fotograferade bröllopet och Sara Ajnnak bjöd upp honom till sommarvistet året därpå.

Skåningen fick en öppen dörr att möta människor och dokumentera deras vardag med kalvmärkning och andra sysslor som livet på fjället innehåller.
– Hit gick det inte att köra. För att få med hela min utrustning fick vi åka helikopter, berättar Hans Jonsson.

En stor grupp samer är nu involverade i Hans Jonssons projekt. Bland annat samarbetas det kring skrivarbete och översättning till samiska. Något som skapar ett spännande utbyte genom hela projektet.

Fotografierna är tagna med våtplåt, en gammal fototeknik från mitten av 1800-talet. Den innebär att man fotograferar på plåt eller glas och framkallningen måste ske på plats. Resultatet blir unika, originalplåtar som närmar sig måleri. Det är bilder som berättar och berör och som genom den unika tekniken åskådliggör kulturutvecklingen fram till idag. Detta sätt att fotografera påminner om den som användes av Lotten van Düben och Borg Mesch på sin tid, men skapar en helt annan reaktion i betraktaren när man upptäcker moderna detaljer i Hans Jonssons nutida fotografier. Den teknik han har valt att använda gör det unikt i den meningen att det skapar en lina bakåt när det gäller samer och fotografi och rent av till Landskrona. Borg Mesch hade som ung en ateljé i Landskrona innan han runt sekelskiftet 1900 flyttade till Kiruna.
– Haha, jag förstår vad du är ute efter. Nej, det är för kallt däruppe och inget hav. Jag stannar i Landskrona, säger Hans Jonsson med ett brett leende.

Utställningen på Ájtte museum i Jokkmokk invigs på samernas nationaldag den 6:e februari i samband med Jokkmokks marknad.  Den kan ses som en ren konstutställning, med den samiska kulturen i fokus, men den kan också ses som en dörröppnare för att öka kunskapen om Sveriges urfolk.

– Jag älskar ju att avporträttera människan och för mig har det varit ett konstprojekt men självklart inser jag att det också blir folkbildande, säger Hans Jonsson vars framgångsrika utställning Sista dansen med Monica – där han följde med Monica Zetterlund på hennes avskedsturné – fortfarande turnerar runt i Sverige.

Även utställningen i Jokkmokk kommer, efter att den hängt i en månad, att åka på turné i Sverige och internationellt.
– Än är det inte helt klart var den kommer att visas, Jag har en producent som sköter det men någonstans i Skåne får vi hoppas att den kommer att hängas upp, avslutar Hans Jonsson.

Stina Jonsson. Foto: Hans Jonsson.

Samekvinna med barn fotograferade av Borg Mesch, ur juninumret av National Geographic 1917. Borg Mesch föddes i Sundsvall 1869. Redan som 20-åring etablerade han sig som fotograf i Gävle. Men äventyraren drog till USA där han ska ha fotograferat såväl cowboys och indianer som guldruschens män innan han hamnade i Landskrona, där han bland annat klättrade upp i sockerbrukets skorsten och förevigade staden lite från ovan. 1899 flyttade han till Kiruna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser