Annons

Så här ser våren ut på Pumphuset

Huvudparten av handlingen i Smugglaren, Tony Johanssons färska bok utspelar sig precis som i hans debutroman i Landskrona. Den 23 april kommer författaren till Pumphuset och berättar om sina böcker.

Borstahusens Museiförening fortsätter med sina välbesökta och  populära arrangemangen på Pumphuset. Vårprogrammet är spikat och innehåller bland annat besök av allt ifrån välkända skribenter till företagsledare och statsvetare.

Annons
 

Vårens föreläsningsserie på Pumphuset ser ut enligt följande:

26/2  Per T Ohlsson, Sydsvenskan, ”1918: året då Sverige blev Sverige”
Per T Ohlsson är flerfaldigt prisbelönad journalist, författare och Senior Columnist i Sydsvenskan. Boken ”1918: året då Sverige blev Sverige” har blivit mycket uppmärksammad. Bland hans tidigare böcker märks ”Konservkungen” om Herbert Felix och ”Svensk politik”. Per T Ohlsson är huvudredaktör för ”Sveriges statsministrar under 100 år” tillsammans med Mats Bergstrand. Han har bland annat mottagit Söderbergska stiftelsens journalistpris och Nicolinpriset.
Per T Ohlsson är hedersdoktor vid Lunds universitet.

5/3 Alexandra von Schwerin, ”Slottsfru – lyxhustru eller företagsledare?”
Möt Alexandra von Schwerin, slottsfru, entreprenör och feminist. Hör om sökandet efter en egen identitet i den mansdominerade skånska godsmiljön. Familjeföretagen, godsen och gårdarna går från far till son, från far till son. Det spelar ingen roll om det är ett slott eller en färgfabrik, det är sönerna som ärver. Men det börjar ändra sig.

Alexandra von Schwerin lever på Skarhults slott, tillsammans med sin man Carl Johan och parets tre barn. De driver företag i vindkraftsbranschen och i den ekologiska matproduktionen. Alexandra blev nyfiken på sina företrädare och började forska om kvinnorna på slottet. Det resulterade i ”Den dolda kvinnomakten”, årets bok i svensk historia 2014. Samma år öppnade familjen Skarhults slott för allmänheten för första gången någonsin, för att berätta om kvinnornas historia. Alexandra von Schwerin blev 2017 vald till årets skåning för sitt arbete med att synliggöra kvinnor i historien.

19/3 Statsvetaren Anders Persson,  ”Kan Trump skapa fred i Nordkorea?”
Kan Asien växa fredligt? Utvecklingen i Asien har gått i en rasande fart under de senaste fyra årtiondena. Hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom i regionen, framförallt i Kina. Men priset för utvecklingen har samtidigt varit högt. Säkerhetspolitiskt är läget osäkert med flera av länderna inblandade i en rad olöstagränstvister kring olika militärstrategiska och naturresursrika ögrupper. Samtidigt förefaller det för första gången på många år finnas en öppning för fred mellan Nord- och Sydkorea. Kan Asien växa fredligt och kan den oberäknelige Donald Trump hjälpa eller stjälpa freden i Asien?
Anders Persson är doktor i statsvetenskap vid Köpenhamns och Lunds universitet med fokus på Israel-Palestinakonflikten. Han är också expertkommentator på SVT, SR och TV 4 i samma ämne. Anders Persson har gjort flera resor till Asien, bland annat till Nordkorea 2016.

9/4 Elisabeth Assarson-Marsh, ”Mina sånger, mitt liv och människor jag mött”
Sångerskan och skådespelerskan Elisabeth Assarson-Marsh berättar och kåserar om sitt liv varvat med musik och sång. Hon är en mångsidig artist och har en lång karriär bakom sig med roller i välkända operetter och musikaler som Csárdásfurstinnan, Hair och Cabaret. Elisabeth Assarson-Marsh har bland annat jobbat vid Helsingborgs stadsteater. 

 23/4 Författaren Tony Johansson. ”Om min senaste bok, Smugglaren”.

Tony Johansson har en bakgrund som ledarskribent och krönikör på olika tidningar. Han har också haft en akademisk karriär i Lund inom ämnet ekonomisk historia. 2014 debuterade han med spänningsromanen ”Den tredje passageraren”. En bok som delvis utspelar sig i Landskrona. ”Smugglaren” är den andra boken – även den i landskronamiljö – om Erik Larsson och polischef My Englund. 

”Det är roligare att hitta på genom att skriva fiktion än att skriva fotnötter i akademisk text”, säger Tony.

”Skriva är magi. Och litterärt skrivande berör på ett djupare plan.”

”Ofta kommer jag inte ihåg handlingen i en roman jag läst. Däremot känslor som böckerna förmedlar. Som läsare blir man en del av texten.”

”Att läsa eller skriva är att uppleva många nya saker.”

Alla program börjar kl.19.00.  Entré: 70 kr. Medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen 50 kr.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser