Annons

Kulturpersonlighet slutar efter 35 år

Göran Nyström, före detta kulturchef i Landskrona: – Det bästa är att man skapat ett kulturhus för mat och konst och att man lyckats med detta genom att bland annat genomföra ett lovvärt arbetsmarknadsprojekt. Jag ser fram emot att de fortsätter att utveckla huset i nuvarande anda.

Göran Nyström, före detta kulturchef i Landskrona, avslutar nu också sin tjänst som verksamhetsledare för Landskrona Foto.

Efter nära nog 35 år i Landskrona stads tjänst lämnar Göran Nyström vid årsskiftet sin sista utpost, den som verksamhetsledare för Landskrona Foto.

Annons
 

Använder man Landskrona Direkts sökmotor så hittar man 170 artiklar som på något vis berör Göran Nyström. De flesta från hans tid som kulturchef i staden. När 70-åringen nu väljer att dra sig tillbaka från Landskrona Foto så gör han det med ett brett leende på läpparna.
– Jag har levt rätt intensivt med den här verksamheten de senaste sex åren. Det har varit en fantastisk tid och vi har lyckats med mer än vad jag hoppades på vid starten. Personligen har det inneburit möten med så många intressanta och trevliga människor, att det verkligen varit värt den personliga mödan, säger han.

Landskrona Foto är nu en etablerad verksamhet som röner stor respekt inom fotobranschen såväl nationellt som internationellt.
– Genom Jenny Nordquist har vi fått en ledare som kommer att föra Landskrona Foto framåt mot de djärva och viktiga mål som våra politiker satt upp och som besökarna förväntar sig.

Vi ber honom berätta om någon okänd anekdot som han nu kan lyfta efter alla år som kommunanställd.
– Anekdot är svårt. Tycho Brahemuseet är väl det jag lagt mest och längst engagemang i, så det får bli därifrån. När Dronning Margrethe gjorde ett personligt besök på Ven och Tycho Brahemuseet så bjöd hon oss på lunch efteråt. Torkild var med på lunchen och det var under valrörelsen 2010. Han hade Dronningen till bordet, men så fort det ringde sprang han från bordet – det kunde ju vara en journalist. Den danska konsuln var sprickfärdig av ilska över detta “majestätsbrott”, men dronningen verkade inte bry sig. Prins Henrik höll hov och berättade mer eller mindre lämpliga historier. Jag satt bredvid hovmarskalken och vi fann varandra i golfintresset. Resultatet blev att vi möttes i en “landskamp” på Barsebäck några veckor senare. Jag och Martin Alm mot Hovmarskalken och Hovstallmästaren. Vi förlorade, man vill ju inte ställa till det med grus i utrikespolitiken, minns Göran Nyström med ett leende.

Frågan är då vad som varit angenämast under de många tjänsteåren.
De trevligaste minnena hänger ihop med när besökarna är glada och lyckliga över att en utställning är bra. Både på Tycho Brahemuseet och på Landskrona Fotos utställningar har jag så många gånger mött besökare utifrån som är så äkta förvånade över vilken hög klass på utställningar som finns hos oss. De möter en kvalitet de inte förväntat sig.

Det är inte utan att det några gånger stormat runt Göran Nyström. Dock väljer han att lyfta en annan baksida av att vara chef.
– Det tråkigaste är de gånger jag av olika skäl tvingats säga upp anställda. Ibland har det varit för att de misskött sig. Stölder mest, men det är ändå väldigt trist, säger han.

Vi lär knappast få se den förre detta kulturchefen mata fåglarna i vallan. Vad tänker du fylla tiden med nu?
– Nej, inte mata fåglar. Jag har tagit på mig att projektera ombyggnationen av Svenska golfmuseet. Det skall vara klart till 2020 och kräver en hel del arbete. Och så är jag klassfarfar på Tusenskönan och kämpar med att hålla kvar nivån på mitt golfspel. Men jag har blivit rätt noggrann med en tupplur efter lunchen – det är skönt!, avslutar Göran Nyström.

Landskrona Fotos verksamhetsledare Göran Nyström lämnar nu Landskrona stad efter ett halvt liv i kommunens tjänst.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser