Gallerist ställer ut egen konst

Peter Plato ställer ut egen konst i sitt eget galleri i veckan.
Peter Plato ställer ut egen konst i sitt eget galleri i veckan.

Tidigare i år slog konstnären Peter Plato upp portarna till sitt nya galleri ArtGallery PeterPlato på Kungsgatan i Landskrona. Sedan dess har han haft sex utställningar, de flesta med lokala konstnärer. Idag, torsdag är det dock dags för en ny vernissage. Han ställer nämligen ut sin egen konst i de mysiga lokalerna.

Peter Plato är noga med att inte berätta så mycket om sin konst.
– Jag målar tavlor utan namn. Jag vill inte att den som ser på tavlan ska styras av vad tavlan heter, säger han när han visar Landskrona Direkt runt i galleriet.

Utställningslokalen består av tre rum.
– I rum ett finns såväl svartvita målningar som väldigt färgrika. Från början målade jag bara i färg men så kom en person fram en dag och undrade hur en speciell tavla skulle se ut om den var i svart och vitt och det väckte min nyfikenhet. Så nu har jag provat det också, säger han.

I rum två har han tagit ut svängarna en aning.
– Här finns såväl vanliga målningar som sådana som är målade med spatel och de skiljer sig mycket från de andra. Det är både nytt och nostalgiskt, säger Peter Plato.

I det tredje och innersta rummet hänger tavlor målade på papper.
– Jag målar mest på duk men jag ville prova att måla på papper. Jag hade papper av väldigt hög kvalitet. Och jag tyckte de blev så spännande att jag ville visa dom.

Peter Plato har varit intresserad av målning i hela sitt liv. Han var inte mer än 18 år när han hade sitt första galleri och därmed också sin första utställning.
– Men när jag sedan var i 30-årsåldern så var jag tvungen att välja mellan att satsa fullt ut på konsten eller på mitt civila yrke på A-trä. Och jag valde det sistnämnda, säger Peter Plato.
– Men när jag gick i pension när jag fyllde 67 år så vaknade idén åter upp om måleri och galleri. Det ena gav det andra och i samband med en lunch på Fellini så kontaktade en kvinna mig där. Hon hade hört om mina planer och mitt sökande efter en lämplig lokal. Och det visade sig då att hon var släkt med ägaren av fastigheten där jag har mitt galleri idag och resten är historia, säger han och skrattar.

Vill du se Peter Platos konst så gäller det att vara vaken. Utställningen börjar idag, torsdag och den varar till och med söndag. Öppettiderna är torsdag och fredag 15-18 och lördag-söndag 11-14.
– Sedan håller jag stängt hela januari för att åter slå upp portarna i februari nästa år. Då blir det fem nya okända konstnärer från Landskrona som kommer att ställa ut, avslutar Peter Plato.

Peter Plato hänger ett av många verk som visas på ArtGallery PeterPlato resten av veckan.
Peter Platos tavlor i svart och vitt hänger i första rummet.
Att måla med spatel är mycket speciellt enligt Peter Plato.
Peter Plato har även målat en del på papper. Något som hänger i det innersta rummet på hans galleri.

Till arkivet