Tre fick kulturstipendier

Årets kulturstipendiater är Jens Jentin Lindberg, Ebba Hyltmark, Nick Klaman. Foto: Yasan Smadi
Årets kulturstipendiater är Jens Jentin Lindberg, Ebba Hyltmark och Nick Klaman.
Foto: Yasan Smadi

På torsdagen delades årets kulturstipendium ut vid det årliga kulturminglet på Landskrona teater. Det var författaren Ebba Hyltmark, musikern och kompositören Nick Klaman samt galleristen och fotografen Jens Jentin Lindberg som fick vars sitt stipendium på 15 000 kronor vardera. Något kulturpris delades inte ut i år.

Det är Landskrona stads kulturnämnds kulturstipendieutskott som utser stipendiaterna.

Motiveringar:

Ebba Hyltmark, född 2001. Studerande och författare med debutboken utgiven på Brombergs Bokförlag 2018.

”Ebba har energi för både skola och författande då hon fått en bok utgiven av ett etablerat förlag under gymnasietiden. Med boken Alla suger och det är ingens fel ger hon röst åt en ung person och hennes vänskaper över åldersgränser.
Hon har skrivit under lång tid, har ett väl utvecklat språk och är på väg att ge ut flera böcker. Vi hoppas kunna följa hennes skrivande och utveckling som författare för lång tid framöver.”

Nick Klaman, född 1991. Musiker och kompositör från Landskrona utbildad på Musikhögskolan i Stockholm.

”Med envis strävan och hårt arbete har han etablerat sig som kompositör och musiker med trumpet som sitt huvudinstrument.
Från att ha spelat trumpet på Kulturskolan sedan 11 års ålder har han efter flera års studier på hög nivå och turnéer i Europa skapat sig en plats inom svensk jazz. Hans kompositioner är fulla av driv, liv och dynamiskt sväng i en blandning av tradition och förnyelse.
Nick gick ut Musikhögskolan i Stockholm 2017 men redan året innan gav han ut sitt debutalbum med egen grupp Nick Klaman Quintet och fick äran att representera Sverige i Euroradio Jazz Orchestra med konserter och radioinspelning i Glasgow.”

Jens Jentin Lindberg, född 1967. Fotograf och gallerist verksam i Landskrona.

”Jens Jentin berikar Landskronas kulturliv med sina idéer, infall och sin förmåga att åstadkomma mycket för många.
Han är medlem i gruppen Urinvånarna med flera utställningar bakom sig och tog initiativet till Landskronit, en utställning av landskronabor på Landskrona konsthall.
Med öppnandet av ett eget galleri, Galleri 1658, skapar han en plats för och med landskronabor och ger möjlighet för kommande generationer, som Kulturskolans fotoelever, att ställa ut. 
Han är helt enkelt en viktig del i stadens foto- och konstliv och vi kan bara ana vad hans initiativförmåga leder vidare till.”

Till arkivet