Dansföreställning med mänskliga farkoster och tystnadens brus

Bambam Frost. Foto: Senay Behre
Bambam Frost.
Foto: Senay Behre

Som en del av Landskrona Musik & Teaters långsiktiga satsning på modern dans i Landskrona, visas Riksteaterns dansföreställning DRONE på Landskrona Teater fredagen den 7 december. 

– Eftersom Riksteaterturnén med DRONE avslutasi Landskrona, planeras extra festligheter: Kvällen till ära kommer koreograf Erik Linghede till teatern och deltar även i ett informellt samtal före föreställningen. Efter föreställningen blir det dessutom mingel med honom och dansarna, säger Cecilia Kraitiss, ordförande i Landskrona Musik & Teater.

Riksteaterns uppsättning Drone är koreografen Erik Linghedes tredje verk – en dansföreställning som rör sig mellan fiktion och verklighet. Drone är en metafor för människan som en programmerad och förarlös farkost. Men Drone är även bruset som alltid finns där, även i tystnaden.

Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion
och verklighet.
– Precis som mina tidigare verk ser jag Drone som ett existentiellt vakuum. Ett tillstånd. Ett specifikt nu. Dans för mig är en sinnesupplevelse, någonting som tar dig på en resa, som får dig att känna, någonting att förlora sig själv i. Att lösas upp. I en tid som behöver en omstart, är Drone mitt sätt att skapa en sådan portal på scen, säger Erik Linghede.

Erik Linghede fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografi tillsammans med de fyra dansarna Yared Cederlund, Katrine Johansen, Robin Sundberg och Bambam Frost. Och i Drone byggs en suggestiv och surrealistiskt värld upp, inspirerad av science fiction och av hur drömmar har en förmåga att hänga samman i sin osammanhängande natur.
– Jag inspireras av slowmotion-sekvenser och andra digitala effekter från film irealtid för att skapa ett rörelsespråk som gränsar mellan det mänskliga och omänskliga. En lek med det igenkännbara och det okända, säger Erik Linghede.

Drone är Erik Linghedes tredje verk efter debutföreställningen Hold som turnerade Sverige 2015 samt Idiom som invigde Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Vällingby 2016.

Den 7 december gästar Drone Landskrona Teater kl. 19.

Kvällen inleds med ett samtal med koreograf Erik Linghede i teatercaféet kl. 18:15 och avslutas med mingel med koreograf och dansare efter föreställningen.

Till arkivet