Annons

Stans smartaste julklappsaffär

Anna Prestby är handledare på Smart, stans senaste klädbutik för bättre återvunna plagg.

Det återvunna plagget blev som bekant årets julklapp. Inget kunde ligga mer rätt i tiden för stans färskaste butikstillskott – Smart. Här kommer det att finnas plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand, något som med råge uppfyller alla kriterier för årets julklapp.

Annons
 

På hörnet Norra Långgatan/Norra Kyrkogränden stegar vi in till stans nytillskott bland butiker. Eller är det en butik?
– Smart drivs av Prova som i sin tur drivs av Folkuniversitetet, säger butikens handledare Anna Prestby, hämtar andan och berättar livfullt om det utvecklingsprojekt som är under uppstart i de ljusa och trevliga lokalerna.  Projektet i sig vänder sig till  unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden. Butiken ska locka alla, även de som i vanliga fall inte handlar second hand.

– Smart är en second hand butik men också en mötesplats och en ideell förening. Här vill vi bidra till en hållbarare värld, såväl socialt, ekonomiskt som ekologiskt och textilt, säger hon och vi får anteckna för allt vad pennan och blocket håller. Det fullkomligt sprudlar av engagemang.
– Det är rent av en plats att bota klimatångest på, säger hon och ler.
– Här ska tunga frågor diskuteras blandat med kreativa och jätteroliga projekt.

Smart smygöppnade under kulturnatten och nu väntar man bara på de sista papperna från Skatteverket innan man officiellt öppnar upp verksamheten.
– Det rör sig om dagar nu. Vi kommer att hålla en workshop i hållbar julklappsinslagning den 12 december. Man kan ju inte ge bort ett återvunnet plagg och sen kasta pappret. Det blir inte rätt. Redan den 29 november blir det en modeworkshop tillsammans med Carmen Gomez Leal från Malmö, berättar Anna Prestby.

Grundtanken är enkel. Genom att lämna in kläder till butiken och handla smart bidrar du till en mer hållbar konsumtion av kläder.
– Jag älskar själv att gå på loppisar. Hittar jag textiler som inte fått kärlek på länge så köper jag en bunt och överöser de med kärlek så att de får ett nytt liv, säger Anna Prestby med mångårig textilutbildning i bagaget.

Ett annat sätt att förlänga plaggens livslängd är att ta med de till Smart och lämna in dem så lagar eller ändrar Anna Prestby och hennes medarbetare dina favoritplagg.
–  Eller så deltar du i en workshop och lär dig att göra det själv.

I genomsnitt slänger varje svensk åtta kilo kläder per år.
– Gör inte det, uppmanar Anna Prestby.
– Lämna det till oss. De vi inte själv tar ger vi till Malvan och Röda Korset.

På hyllorna och de egensnickrade smarta klädhängarna finns redan en hel del spännande plagg.
– Landskronaborna har varit otroligt generösa, säger hon och menar att prisbilden antagligen blir lite högre än de kläderna man annars finner på loppsiar och second hand-butiker i Landskrona.
– Men absolut billigare än i Malmö, där jag kommer ifrån, avslutar Anna Prestby.

 

Motivering till Årets julklapp 2018

Årets julklapp fyller i år 30 år, och det har sedan starten varit Handelns utredningsinstitut, numera HUI Research som svarat för utmärkelsen. Så här motiverar de året julklapp:

“Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

Genom åren har följande produkter blivit utsedda till Årets Julklapp

1988 Bakmaskin 2003 Mössan
1989 Videokameran 2004 Den platta tv:n
1990 Woken 2005 Ett pokerset
1991 CD-spelaren 2006 Ljudboken
1992 TV-spelet 2007 GPS-mottagaren
1993 En doft (parfym) 2008 En upplevelse
1994 Mobiltelefonen 2009 Spikmattan
1995 CD-skivan 2010 Surfplattan
1996 Internetpaketet 2011 Den färdigpackade matkassen
1997 Det elektroniska husdjuret 2012 Hörlurarna
1998 Dataspelet 2013 Råsaftcentrifugen
1999 Boken 2014 Aktivitetsarmbandet
2000 DVD-spelaren 2015 Robotdammsugaren
2001 Verktyget 2016 VR-glasögonen  
2002 Kokboken 2017 Elcykeln

Bredvid Ateljé Bern ligger den nya second hand butiken Smart.

På Smart ska kreativiteten få utlopp. Lex Bogren till höger i bild har exempelvis skapat det fantastiska konstverket man möts av i butiken.

I butiken finns även en ateljé,  där plagg kan lagas eller göras “remade”
– Sånt sysslade jag med för 10-12 år sedan men det ska bli kul att göra det igen, säger Anna Prestby.

Smart som förövrigt står för Second Hand – Sömnad – Social Hållbarhet, lever som de lär. De egensnickrade klädhängarna hålls samman av bälten från avlagda flytvästar.

En kommentar till "Stans smartaste julklappsaffär"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Tidig julafton på banken

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser