Annons
Måndagen den 17:e januari
2.5°C 5.5m/s
Dagens namn: Hilda, Hildur

Räddningstjänsten tankar HVO

Räddningstjänsten Landskrona har börjat tanka med HVO.

I ett litet steg till att bli klimatsmartare har räddningstjänsten i Landskrona börjat tanka sina utryckningsfordon med HVO som kraftigt minskar klimatpåverkan.

Annons
 

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är en diesel som är 100% förnybar och fossilfri diesel.
– Vi tankar Preems HVO som framställs av tallolja. Talloljan utvinns av restprodukter från pappers- och massaindustrin här i Sverige. HVO-diesel på tallolja reducerar utsläpp med upp till 89 procent enligt Energimyndigheten. Koldioxidutsläppen minskar i hela produktionskedjan, allt från att ta fram bränslet och att använda det, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Skaparna bakom talldiesel har belönats med Sveriges äldsta tekniska utmärkelse, Polhempriset. HVO-diesel kan framställas med flera olika råvaror. Tillgången på tallolja är begränsad. Preem säger att dem alltid kommer välja råvaror som lever upp till högt ställda hållbarhetskrav, vara etiskt försvarbart och leda till långsiktigt hållbara lösningar. Det ska inte ge upphov till andra problem så som matbrist och skövling av regnskog.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser