Annons

En källare fylld med historier

Föreståndare för Arbetarrörelsens Arkiv Peter Böök, kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S) samt hans praktikant från högskolan i Halmstad Edona Haziri nere i arkivet som finns i källaren på Folkets hus på Säbygatan 16.

Redan 1945 bildades Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona. Meningen då var att vårda och bevara arbetarrörelsens protokoll, fanor och andra klenoder. Sedan dess har arkivet syfte ändrats och kommit att bli ett brett folkrörelsearkiv.
– Alla stadens föreningar är idag välkomna med sina arkiv till oss, säger Peter Böök, föreståndare för Arbetarrörelsens Arkiv som på lördag bjuder in till Arkivens dag.

Annons
 

Arbetarrörelsens Arkiv består av så mycket mer än just arbetarrörelsens material. Här finns exempelvis en halv miljon fotografier som ständigt är under digitalisering.
– Vi har bland annat fotograf  Bertil Persson hela bildarkiv, berättar Peter Böök.

Lägg därtill att Öresundsvarvet på sin tid var väldokumenterat och 100 000 bilder visar vardagen på stadens genom tiderna största arbetsplats.

– Våra bilder är fortlöpande tillgängliga för besökare via vår gästdator, förklarar Peter Böök.

Idag huserar man cirka 1000 arkiv från allt ifrån kultur- nykterhets och idrottsföreningar till politiska och fackföreningar. Här finns även personarkiv.
– Vi har exempelvis den välkände arkitekten från Landskrona, Peter Brobergs arkiv. Han var förövrigt aktiv i Skånelandsgillet som kunde ha en del upptåg för sig. Även de materialet finns här.

Kommunalråd Jonas Esbjörnsson är kassör i föreningen som driver arkivet som dag har ett 80-tal medlemsföreningar.
– Det är ett arkiv som täcker långt mer än arbetarrörelsens historia. Det är ett arkiv där stadens tidigare invånare liv såväl i arbete som fritid finns beskrivet. Här kan man följa textilarbetarens vedermödor. Från det att man stämplade in på morgonen till man gick hem från styrelsemötet i sin förening på kvällen. Det folk kanske inte vet är att vi här även har allt från golfklubbens arkiv till Lions, säger Jonas Esbjörnsson som dock hyser en oro för framtiden.
– Landskrona stad har genom åren sett till att arkivet kunnat växa. Nu stryps bidragen därifrån allt mer. Jag hoppas att vi i framtiden kan se synergieffekter mellan olika verksamheter inom staden så som museet, fotostaden och för den delen också Arbetarrörelsens Arkiv, avslutar han.

Lördagen den 17 november klockan 10-14 bjuder Arbetarrörelsens Arkiv in till Arkivets dag i Joe Hill ”Baren” på Folkets hus, Säbygatan 72.  Klockan 12 håller riksdagsledamot Niklas Karlsson (S) ett föredrag om Arbetarrörelsen nu och då.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser