Annons

Do the dog med Jazzaren & Co

Jazzaren och redaktionshunden Zac skankar loss.

23 år har gått sedan smått legendariska The Skalatones gjorde sin första spelning inför upprymda BoIS-supporters på dåvarande restaurang Stekpannan i det numera rivna Emondhuset. En milstolpe i det lokala musiklivet som på något vis bidrog till att införliva skamusiken i Landskronabornas medvetande. Drivande då var Niklas ”Jazzaren” Anderberg och Mikael Salonen och nu nästan ett kvartsekel senare är radarparet trogna musikstilen när det är dags för The Statement att skanka loss på Speakers Corner.

Annons
 

– Detta blir vår första riktiga spelning med The Statement. Vi lirade på ett 50-årskalas för ett drygt år sedan . Vi gjorde också en märklig happening i konsthallen under fotoutställningen Landskronit i våras. Då hade vi gjort en singel och hade bara ett fåtal låtar i bagaget men det blev succé. Nu är tanken att vi ska satsa på livescenen, säger Niklas Anderberg.

The Statement består av Mikael Salonen (sång, gitarr), Niklas Anderberg, (bas, sång), Anders Jeppsson (gitarr, sång), Tobias Jarl (keyboards) och Lars Nileskog (trummor).
– Sedan i våras har vi skrivit och spelat in nya låtar. Nästa helg ska vi in i studion igen och spela in. Till sommaren hoppas vi sedan vara färdiga med ett nytt album och att vi kommit igång och spelar ute lite mer.

Lördagens spelning på Speakers Corner innebär också en release av singeln ” The Backseat Driver”.
– Redan imorgon släpps låten på alla olika streamingtjänster som Spotify och allt vad de heter. Micke har skrivit texten och jag tolkar den som att baksätesföraren är den delen av dig själv som försöker hindra dig från att gå framåt. Med andra ord den sidan av dig själv som är lite försiktig eller mesig. Musiken har rätt mycket energi och är väl inte att betrakta som en klassisk skalåt, säger Niklas Anderberg och menar att låtarna som nu skrivs får ta olika riktningar.
– Nu har vi väldigt öppna sinnen och tar in influenser överallt ifrån. Det sipprar en del soul igenom i våra låtar. Det kan mycket väl dyka upp en 2-tone låt även i framtiden men om en låt börjar leva sitt eget lilla konstiga liv så får den göra det. Sen får vi se var det slutar.

På tal om att låtar lever sitt eget liv så har en tydlig hit utkristalliserat sig på från debut-EP:n Checking in, där låten Good Man Dub snart är uppe i 25 000 streams på Spotify.
– Vi har observerat det också men vet inte vad det beror på. Sånt är kul, poängterar Niklas Anderberg som på lördag vid 21-tiden ställer sig på scen.
– Ibland behöver jag en kvart extra då mitt lokalsinne är vad det är men det gör inte så mycket för Morgan Andersson kommer att agera ska-DJ både innan och efter spelningen och förhoppningsvis kan vi släcka ner stället och rikta en spot på Anders Jeppsson som kommer att köra en riktig Do the dog – dansuppvisning, avslutar Niklas Anderberg.

Do the Dog är en klassisk skalåt från 1979 av legendariska The Specials. Det är också en dans.

Niklas “Jazzaren” Anderberg ser fram emot att stryka skjortan, putsa skorna, på med hatten och kostymen och röja loss vid lördagens “Speakers Skank”.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser