Annons

Tonys fel att Dregen kommer till LA

Dregens två mappar med serigrafier “Sketches of Sweden” kan man beskåda på Galleri Gamla Staden när Dregen ställer ut i Landskrona. Foto: Pressbild.

Vernissagerna avlöser varandra. Den norske drottningen följs till helgen av en rockkung. På lördag smyger självaste Dregen in i gränden som huserar Galleri Gamla Staden. Om han bär en gura under armen återstår att se men på väggarna kommer hans senaste grafiska verk – The Setlist – att hänga. Landskrona Direkt fick ett avslappnat snack med rockikonen som antagligen ska satsa mer på konsten, om sisådär fem år.

Annons
 

Dregen vill gå på djupet. Fokusera. Just nu är han i studion tillsammans med Backyard Babies för att spela in den kommande plattan Silver & Gold. Han gör dock ett undantag från principerna för att snacka konst med Landskrona Direkt.
– Jag gillar att grotta ner mig i det jag gör. Så om fem år kommer jag antagligen ha min första riktiga utställning med målningar, säger han.

Utställningen i Landskrona bjuder på Dregens första vernissage. Bara en sådan sak.
– Det är Tonys fel, säger han och skrattar hjärtligt åt sin vän som samtidigt är en stor konstentusiast.
– Jag har skissat och tecknat så länge jag minns. Jag gör det i replokalen, hemma, överallt och på det som finns till hands, vare sig det är ett cornflakespaket eller en servett. Det kan vara idéer till skivomslag, T-shirts, gitarrpedaler, logotyper, möbler och målningar. Bara snabba utkast. Tony fick syn på detta, berättar Dregen.
Det ena ledde till det andra och arbetet med de två mapparna Sketches Of Sweden med vardera fyra serigrafier var påbörjat.
– Jag var jäkligt skeptisk till en början men Tony kan snacka. Tur det. För det blev något av ingenting.

Detsamma kan man säga om de aldrig tidigare visade verken i The Setlist.
– Det är Tony förtjänst igen. Man kan se det som ett tidsdokument. Låtlistorna som vi skrivit inför turnéer och gig och som reviderats efter hand med mina anteckningar. Tanken var först att detta kunde vara en kul grej för de som var på spelningen, berättar Dregen som också ska ta med ”The Punk Throne” till galleriet, hans egen fåtölj som finns i en numrerad och signerad upplaga.
– Jag älskar snygga möbler. Det är design, konst och användbart. Allt i ett.

Dregen är lättpratad och samtalet flyter på. Hälsningen från ”CD” på en kryssare i Karibien framförs som utlovat och de ”chockerande fotografierna” som hänger i det nybyggda hotellet skvallras det om.
– Jag sköt mig själv i foten en gång. Vi hade stambyte i huset där jag bodde. Alla dörrar stod öppna. Från denna händelse gjorde jag min första litografi – Höghus. Tanken är att man kikar in hos mina grannar. Hard Rock Café ville köpa alla trycken. Bra. Allt sålt på en gång, berättar Dregen som snart skulle få  mungiporna att sjunka.
– Jag satte dit ett modellplan som kraschade in i huset och dumt nog målade jag dit en svastika också. Detta var runt “nine eleven”. Det blev inte sålt en enda litografi till den amerikanska kedjan. Däremot så tror jag Tony köpte på sig en del, så kanske kan han ta med några till Landskrona, funderar Dregen.

På Galleri Gamla Staden är det förövrigt mycket rock-konst i höst. Det började med fotografier av Olle Ljungström och efter Dregen är det dags för Caroline af Ugglas stora målningar.
– Det har gått inflation i musiker som ska ställa ut sin konst, säger Dregen samtidigt som han säger sig gilla vad Ulf Lundell gör.
– Jag röjde på vinden häromdagen och hittade då en tavla som jag fått av Olle Ljungström.
– Den är från tiden då jag, Olle och Ernst Billgren spelade in TV-serien Bellmannen. Olle gjorde bra grejor, säger han och avslutar som om han hade Olle i tankarna.
– Måleriet är medicin för mig. Jag mår bra av det,
avslutar Dregen.

Andreas Tyrone Svensson växte upp i Nässjö. Något nio till fem jobb var inte hans grej. Backyard Babies bildades och bandet flyttade till Stockholm. Nästa år firar de 30-årsjubileum. Andreas har blivit Dregen med hela svenska folket.
Foto: Pressbild

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser