Annons

Rojalistisk konst på Pumphuset

H.M. Dronning Sonja från Norge berättar om sitt stora konstintresse och sin konstsamling,

På lördag är det vernissage för årets sista utställning i konsthallen på Pumphuset. Och det är majestätisk konst som ställs ut. Det är Norges Dronning Sonja som ställer ut tavlor och keramik tillsammans med sin mentor Ørnulf Opdahl.

Annons
 

Årets konstsamarbete mellan Borstahusens Konstförening och curator Ole Larsen i Helsingborg kröns med rojalistisk glans. Det är han som gjort det möjligt att H.M. Dronning Sonja nu ställer ut i Landskrona.
– Eftersom jag hjälper henne med trycken så har vi arbetat mycket tillsammans. Det har varit fantastiskt roligt, säger Ole Larsen strax innan drottningen anländer till torsdagens pressvisning.
Väl inne i konsthallen så berättar hon nästan lyriskt om lokalen.
– Jag har hört mycket om konsthallen och dess utsikt tidigare men när jag var här igår så var det mörkt ute. Nu ser jag vad alla menar, säger hon och blickar ut genom det stora panoramafönstret.

Dronning Sonja har studerat akvarell och grafik under ledning av de båda välkända norska konstnärerna Kjell Nupen och Ørnulf Opdahl. Första gången Dronning Sonja ställde ut offentligt var 2011 och även då var det i Sverige.
– Det var på Dunkers i Helsingborg, minns hon.
Sedan dess har hon deltagit i flertalet såväl separat- som grupputställningar runt om i världen.

Dronning Sonja har förutom måleri arbetat med keramik i form av fat, krukor och väggutsmyckningar. Något som hon även ställer ut på Pumphuset. Men hon har svårt att svara på vilken konstform som är roligast.
– Jag vill nog säga att det är lika roligt både ock. Jag kan jobba med keramik några dagar. Sen kan jag måla några dagar.

Hon är också glad för att experimentera. Ett bevis på detta är de tre verken Northern Dream I, II och III.
– Vi befann oss på Svalbard och var nere i en underjordisk tunnel. Där var kolsvart och min ficklampa fungerade inte. Jag tog då fram min telefon och använde ficklampan i den. Och det jag fick se var helt fantastiskt. Jag fotograferade väggarna i tunneln och de bilderna ligger till grund för dessa verken, säger hon.

Beträffande just natur så är det just detta som är i fokus för Ørnulf Opdahl. Han anses som en av Norges främste landskapsmålare, och har med sina verk haft många separatutställningar i hem- och utlandet. Ørnulfs motiv gränsar till ett abstrakt formspråk där naturelementen som väder och vind framställs i lika stor grad som de storslagna fjällen eller det karga kustlandskapet.

Konsten som hänger på väggarna på Pumphuset är olika typer av grafik.
– Det är en demokratisk fråga. Akvareller och oljor är ofta så dyra men grafik har betydligt fler råd med att köpa. Det är en av anledningarna, säger Dronning Sonja.

Samtidigt som en del verk kostar  lite drygt 5000 kronor och finns i 24 exemplar så säljs unika verk för 7500 kronor styck.
– Vi bestämde oss för denna prisbilden för att vi vill att mer av Dronning Sonjas konst ska hänga på väggar i svenska hem. Hade vi haft samma utställning i exempelvis Norge så hade priserna kanske varit de dubbla, säger Ole Larsen.

Är det då bra konst?
Utan tvekan är Dronning Sonjas och Ørnulf Opdahls verk väl värda en ordentlig höstpromenad till Pumphusets konsthall i Borstahusen.

Utställningen har vernissage nu på lördag den 3 november mellan klockan 12.00 och 16.00. Invigningen äger rum klockan 13.00.
Utställningen pågår mellan den 3 november och den 16 december.
Pumphuset Konsthall är öppen: tisdag-fredag 12.00 -17.00 samt lördag-söndag 13.00 -16.00.

Styrelsen för Borsthusens konstförening väntar nervöst på drottningens ankomst.

Lennart Cronsell, ordförande i konstföreningen hälsar drottningen välkommen till Borstahusen.

Drottning Sonja hade nära till skratt och blandade skämt med allvar under presskonferensen. Här står hon framför två av sina fat i lergods.

Ørnulf Opdahl och Drottning Sonja.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser