Annons

Kalle Berggren är död

Kalle Berggren.

Landskrona Direkts grundare dog på eftermiddagen måndagen den 1 oktober i närvaro av sina närmaste. Han blev 67 år.

Annons
 

– Inget lull-lull, var Kalle Berggrens sista budskap till sina nära och kära. Så typiskt honom.
Ingen begravning. Ingen minnesstund. Ingen annons. I förra veckan spreds hans aska i nya minneslunden på Landskrona kyrkogård. Nu får vi ta avsked. Var och en på sitt sätt.

– Inga runor, sa han. Kalle var en rebell. Vi också. Av kärlek Kalle, trotsar vi dig nu.

Landskrona blir aldrig detsamma utan Kalle Buddy.
Sitt smeknamn fick han av självaste Jimi Hendrix.
– Hello buddy, sa gitarrgurun när han utanför Klubb Bongo på Friisgatan i Malmö i maj 1967 sprang på den ståtlige Landskroniten med den spegellika frisyren.

Kalle Berggren har haft en väldig betydelse för journalistiken i Landskrona. Hans påverkan på fotografer, skribenter och allehanda nyhetsförmedlare kan inte nog poängteras.

– Kommer inte Hilding?, fick han ofta höra när han var ute på reportage för Landskrona Posten. Radarparet var ”världskända” i hela Landskrona. Ingen var därför mer lämpad att sammanställa de sex fotoböckerna om Anders Hildings 50-60- och 70-tal än Kalle Berggren.

Flera böcker har det blivit som författare, redaktör och behjälplig. Det var inte alltid så noga att hans namn skulle synas.
Kalle Berggrens hjärta satt till vänster. Han skrev historiken om Öresundsvarvets verkstadsklubb och sammanställde boken som gavs ut i samband med att IF Metalls avdelning 40 firade hundraårsjubileum.

1988 skrev han ett praktverk om den värmländske konstnären Lasse Johnsson som under många år var bosatt på Ven.
Det var dock en annan ö som skulle fånga hans hjärta. Kolonistugan på Gråen kom att bli en frizon under många år.

Varvet, konsten, fotografi, Van Morrison, boxning och inte minst fotboll låg honom varmt om hjärtat. BoIS och Zlatan inte minst.
Tillsammans med Johan ”Långe-Johan” Nilsson myntade han uttrycket ”Engelska läktaren” i en intervju i Kvällsposten på 1970-talet. ”Kung Sune” bär också hans signum.

1993 erhöll han Landskronas Kulturstipendium med motiveringen:
”För flerårigt arbete med Landskronas 50- och 60-tals historia utifrån Anders Hildings fotografier, sin forskning och framträdanden kring Selma Lagerlöfs tid i Landskrona samt för sitt arbete med boken om konstnären Lasse Johnson.”
– Morsan blev glad, sa han gällande uppmärksamheten.

Kalle Berggren hade ett brinnande politiskt intresse. Han stod alltid på den svages sida. De verbala sparkarna riktade han mot överhet och pampfasoner. Han kunde vara bullrig men alltid rättvis. Hans artiklar i Landskrona Posten, NST, Arbetet, Skånska Dagbladet och naturligtvis Landskrona Direkt, som han grundade den 4 maj 1999, var sakliga samtidigt som han aldrig räddes ett avslöjande.

När vi nu går från vad Kalle Berggren betyder mot betytt för Landskrona, så är det med insikten om det enorma tomrum han lämnar efter sig.
”Ring Kalle. Han vet”, sa vi ofta när en bakgrund till en artikel skulle kontrolleras.
Dessa, ofta timmeslånga samtal är det med stor sorg vi saknar. Likväl som de spontana besöken på redaktionen och tipsen,  för att inte tala middagarna som avslutades med en Fernet och glassbåt.
 
Kalle Berggrens sörjs närmast av sin Ann-Marie, Sofia med familj samt syskonen Ingemo och Benny med familjer.

Avslutningsvis är vi djupt tacksamma för den chans du gav oss Kalle.

Kary Persson och Håkan Karlsson

I samband med att Bertil Hagberg fotograferade för boken Landskrona från ovan blev det en del flygturer över Gråen. Vid ett tillfälle passade Kalle Berggren på att skåla med Bertil och helikoptern.
– Tack Kalle för alla underbara fina minnen och allt fint du skrev i Landskrona från ovan, hälsar Bertil Hagberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser