Kolet – tak över huvudet för stadens mest utsatta

Bodil Möller (M) är vice ordförande i individ- och familjenämnden i Landskrona stad och hon var med att inviga Kolet i fredags. Foto: Jörgen Patriksson, Landskrona stad.
Bodil Möller (M) är vice ordförande i individ- och familjenämnden i Landskrona stad och hon var med att inviga Kolet i fredags.
Foto: Jörgen Patriksson, Landskrona stad.

I fredags invigdes Kolet, det nya, tillfälliga boendet för stadens mest utsatta invånare. Tanken var att de första gästerna skulle tas emot på måndagskvällen men ingen dök upp.

Stödboendet, som ligger på Industrigatan 29, har plats för 14 personer. Här kan de behövande få en sängplats över natten, något lätt att äta samt duscha och tvätta sina kläder. Det är dock inte tal om något permanent boende. Inskrivning sker på kvällen och på morgonen efter skrivs man ut.
– Vi öppnar klockan 19.15 och då är de välkomna fram till klockan 21. Sedan ska alla vara ute klockan 8 på morgonen, säger Jörgen Patriksson, sektionschef på stadens individ- och familjeförvaltning.

Han uppskattar att det idag finns mellan 10 och 20 helt bostadslösa i Landskrona.
– Det är alltid svårt att svara på hur många som är bostadslösa. Det finns olika definitioner. Jag tror att mellan 10 och 20 är så att säga helt bostadslösa, de har alltså ingenstans att sova över.

Trots detta så var det ingen som kom på måndagskvällen.
– Jag tror att det tar ett tag innan det sprider sig. Att behovet finns råder det ingen tvekan om, säger Ray Grönlund, en av de fem behandlingsassistenterna som jobbar på Kolet.
– Efter hand som det blir kallare och blötare så kommer säkert de behövande att hitta hit.

Boendet nekar inte de som är alkohol- eller narkotikapåverkade, men det råder nolltolerans när man väl är på plats. Kolet har öppet sju nätter i veckan och planen är att det ska vara öppet året runt.
– Vi kommer att ha öppet såväl på julafton som nyårsafton. Det är i alla fall vad jag fått reda på. Behovet finns ju där alltid, avslutar Ray Grönlund.

Till arkivet