Annons

Landskrona reser sig alltid

Den lärde från Lund, Gunnar Wetterberg tackar Åke Jönsson ur vars böcker han “snyltat fakta om Landskrona”.

Gunnar Wetterberg, karismatisk historiker och känd från Fråga Lund höll ett bejublat anförande på Hotel Öresund i fredags. Med inlevelse berättade han hur Landskrona rest sig efter varje ”fet smäll” staden åkt på. Det var närmast ett hyllningsanförande.

Annons
 

Landskronas historia började egentligen i Glumslöv. Det är det ställe i Sverige som haft en obruten bebyggelse längst. Men det som gjorde att en stad växte upp där den gjorde var den naturliga hamnen. Denna var också orsaken till feta smällar. Bland annat så brände Hansan ner staden eftersom holländare och engelsmän försökte slå in en kil i Hansans monopol genom att använda Landskronas hamn.
– Men Landskrona reste sig och hittade nya vägar, säger Gunnar Wetterberg.

Och så gjorde staden många gånger. Erik Gjörloff är ett väldigt tydligt exempel på varför Landskrona blomstrade i andra hälften av 1700-talet.
– Han är faktiskt en av mina anfäder. Han var bodbetjänt men hans giftermål med Lovisa Sara Tauson gjorde att han kunde använda sin näsa för goda affärer och bygga upp en enorm förmögenhet. Han beräknas ha ägt en tredjedel av Landskrona vid sin död 1805.

I och med Gjörloffs död dog stora delar av den så livliga handeln ut i Landskrona. Men det skulle inte dröja lång tid innan nästa lyft kom. Det var spannmålshandlare Ness som tillsammans med Justus Tranchell såg till att staden blomstrade.

Gunnar Wetterberg berättade även kort om Enoch Thulin och andra som lyft staden efter att den varit nere för räkning. Och precis som Thulin så har andra företagare vågat sig på det ovanliga.
– Landskrona har historiskt stått för det nya, det oväntade och djärva. Se bara på ett företag som Parajett. De blev stora på att trycka biljetter till folkparkerna. Sedan har de följt den tekniska utvecklingen och idag skickar dom ut digitala brev till fordringar. Är det inte himla vackert?

Gunnar Wetterberg  avslutade med att fundera över stadens framtid.
– Jag tycker att Landskrona ska satsa på att få hit äldre. Sådana som vill flytta till en stad där de kan utvecklas trots att de nått pensionsåldern. De fortsätter att jobba med sina småföretag och därmed drar de in skattepengar. Jag tycker även att staden ska bygga studentboende ute vid stationen. Det är riktig kris i bland annat Lund. Här kan Landskrona växa.

Föredraget var den sista punkten på det frukostseminarium som hölls innan Företagsmässan invigdes.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser