Mötesplats fotofestivalen

Fotofestivalen har kommit att bli en naturlig mötesplats för fotointresserade från när och fjärran.
Fotofestivalen har kommit att bli en naturlig mötesplats för fotointresserade från när och fjärran.

Den sjätte upplagan av Landskrona Foto Festival är igång och varar till och med söndagen den 23 september.
Festivalen samlar fotointresserade från alla världens hörn. Här nedan följer en samling bilder från helgens aktiviteter och möten.

En fin mötesplats är Erikstorps pop-up tapasbar i Exercishallen.
35-åriga fotografen Nadja Bournonville fick motta 2018 års Lewenhaupt stipendium av Tonie Lewenhaupt. Nästa år kommer hennes bilder att finnas med på festivalen.
Fotoboksdagarna bjöd på en pedagogisk förklaring så att de skånska fotograferna Nils Petter Löfstedt aktuell med Himlens mörkrum och Petter Löfstedt med Rur.Albo inte förväxlas. Att det sedan finns ytterligare en fotograf med samma namn i Stockholm är en annan femma.
Eva Törngren med en fullt funktionsduglig Diana F platskamera runt halsen.
Två kulturpersonligheter träffades. Anders Cöster och Fröfabrikens Morris tog ett snack på bakgården till Galleri 1658.
Välkände fotografen Martin Bogren bjöd på en spontan portfolio visning mitt på Kasernplan.
Festivalens tråkigaste. För första gången på sex år har en utställning klottrats ner vilket fick arrangörerna att snabbt trycka upp nya bilder till Weronika Gesickas utställning i Gamla kyrkans grund.
Två mycket servicemedvetna volontärer bjöd in till utställningen om den chilenska staden Valpariso av Anders Petersen och Alberto Garcia-Alix.
En fin liten fotoutställning som ligger utanför festivalens domäner är Roy Andersens fotografier från Amazonas på Landskrona Stadsbibliotek.
När Landskrona Direkt frågade Gideon Mendel om han inte önskade att han vore på USA:s östkust för att dokumentera ovädret och de översvämningar som drabbade staterna så svarade han. ”Jo”… två dagar senare satte han sig på planet över Atlanten och överlät därmed sin ”Walk and Talk” runt Citadellet till de konstnärliga ledarna på lördagen.
När Gideon Mendel åker och tar nya översvämningsbilder.
Ikoner på fotoboksdagarna i form av Dawid och Gerry Johansson.
Örjan Kristenson, Thor-Björn Johansson och Martina Leo svarade för en mängd fina anekdoter om Christer Strömholm på Galleri 1658.
Marcus Falk på Slottsgatan är en doldis när det gäller fotoböcker men under festivalens första helg sålde han en hyllmeter av den nischade varan.
För 30 år sedan flyttade Magnus Cederlund från Stockholm till Köpenhamn där han arbetat som socialarbetare på flera olika institutioner för hemlösa.
– Jag arbetar högst två år på samma ställe. Därefter återvänder jag till min tidigare arbetsplats och frågar om jag får fotografera, berättade Magnus Cederlund när han pratade om sin starka bok Skin Close under lördagens pecha kuhca.
– Au revoir Christian!
Efter tre år som konstnärlig ledare säger Christian Caujolle nu tack och adjö till Landskrona Foto Festival. Vem som tar vid nästa år får framtiden utvisa.

Till arkivet