Bildskön restaurang

Hans Jonsson har varit verksam som fotograf sedan tidigt 1980-tal. Numera har han åter sin bas i Landskrona. Han fokuserar på en mycket speciell typ av fotografi som är över 150 år gammal, Wet Plate Collodium eller våtplåtsfotografi. Hans Jonsson har gått från den digitala fotografin tillbaka till hantverket och bytt det snabba mot det långsamma.

Vi tar den svängda trappan upp till Fellinis andra våning. Häpnar. Så sobert! Som en ny restaurang. Hans Jonssons våtplåtsfotografier har satt pricken över i:et i inredningen. De tunga matta svartmålade ramarna med de minst sagt spännande porträtten gör restaurangen vid Rådhustorget ljuvligt bildskön.

– Jag blev själv överraskad när jag kom upp för trappan igår. Vilka underbara bilder, säger Christine Anderberg som driver Restaurang Felleni tillsammans med sin bror Patrik Holmberg. Under fotofestivalen har krögarna upplåtit sina väggar i den övre resaturangdelen åt Hans Jonsson, pionjär inom nutida våtplåtsfotografi. Fotografen som återvänt hem till Landskrona har tidigare visat sina bilder under ”Landskronit”-utsällningarna i konsthallen samt i en av de tomma affärslokalerna på  Nygatan under fjolårets fotofestival.

– Det är ett vågspel att ställa ut så här. ”Sista dansen med Monica” hade jag i och för sig också  utställd på en del restauranger, berättar Hans Jonsson om bilderna som han tog på Monica Zetterlunds avskedsturné.

Vad menar du med att det är ett vågspel?
– Det måste funka. Jag har ju inte varit här och granskat lokalen och kollat om mina bilder passar in. Men på något sätt måste jag säga att jag blev positivt överraskad hur det hela smälte samman.

Trots att Hans Jonssons bilder visats tidigare i staden så tål de att ses igen.
– Min egen favorit är nog ”Kvinnan i badet”. Det är en relativt tidig bild som jag tagit. Den har så mycket våtplåt över sig. Var tar vattnet vägen? Den är lite absurd med badringen, säger han och visar oss därefter till den färskaste och på något vis ödesmättade bilden i utställningen.
– Denna tog jag under försommaren på taket till Fröfabriken. Här är så mycket Landskrona. Jag kallar den Emmie i LA. Man vet ju inte om det är Los Angeles eller Landskrona. Vi som bor här, ser det dock direkt.

Hans Jonssons bilder visas under hela fotofestivalen på Fellini. På söndag håller restaurangen extra öppet då fotografen kommer att visa upp hur våtplåtstekniken fungerar.

Emmie i LA. Foto: Hans Jonsson.

 

Till arkivet