34,5 procent för (L)andskrona – partiets starkaste fäste

Trots att valnatten blev sen var Torkild Strandberg tidigt på sitt arbete idag och rent av först i stadshuset lunchmatsal. Trött men nöjd och glad beställde han en vegetarisk nudelsallad. - Det gäller att föregå med gott exempel och käka klimatsmart, log han.
Trots att valnatten blev sen var Torkild Strandberg tidigt på sitt arbete idag och rent av först in för en lunch på Erikstorp Stadhuset. Trött men nöjd och glad beställde han en vegetarisk nudelsallad.
– Det gäller att föregå med gott exempel och käka klimatsmart, log han.

Efter tolv år vid makten slår Torkild-effekten till med full kraft. Liberalerna blir stadens största parti när det nya kommunfullmäktige tar vid efter nyår. Därmed bryts en 100-årig Socialdemokratisk dominans, som varit sedan den allmänna rösträttens införande 1918.

34,5 procent av rösterna gör liberalerna till stadens största parti. Det är en uppgång med nästan 9 procent jämfört med valet 2014. Ett kvitto som Torkild Strandberg med största sannolikhet kommer att rama in även om han själv förnekar en ”Torkild-effekt”.

– Jag vill inte tala om en sådan effekt, det får andra göra, säger han men nickar samtidigt när vi menar att flera statsvetare nu kommer att forska i den liberala framgången i staden.

– Det kan säkert komma att ske, säger han och kan inte på rak arm säga om partiet är större någon annanstans i Sverige.

– Det lär vi väl få reda på i eftermiddag i sådana fall, säger han och är påtagligt berörd av det stöd han fått från Landskronaborna.
– Jag trodde på någon liten höjning men inget i närheten av där vi landade.

Torkild till riksdagen
Vid riksdagens upprop den 24 september kommer Torkild Strandberg att vara på plats, liksom vid riksmötets högtidliga öppnade dagen efter, då han även valts in som riksdagsman.
– Min plats är i Landskrona. Jag trivs här och älskar mitt jobb. Det låter banalt men jag är lycklig här. Jag cyklar till jobbet varje dag och jag gillar de jag har runt mig. Det är värt hur mycket som helst. Under hösten får det sen lösas med att jag väljer Landskrona.

Frågan är nu om alliansen kommer att få bilda regeringen och vad som händer om Torkild Strandberg rent av blir erbjuden en ministerpost.
– Då tackar jag nej. Jag vill inte ha den, svarar han utan att tveka.

Får vi se en allians i Landskrona nu när Centern fått ett mandat?
– Vi gick till val och ville ha fortsatt förtroende för Treklövern. Och så vill vi fortsätta. Vi önskar Centern lycka till och kommer att bjuda in till samtal, säger han.

Vad är viktigast att ta tag i för Landskronas del nu?
– På tur står det stora arbetet med hela Karlslundsområdet. Vad havet är för Borstahusen är idrottsplatsområdet för Karlslund. Den strukturella förvandlingen i Norrestad går hand i hand med förändringarna på idrottsplatsområdet som är navet i arbetet, svarar han och tillägger:
– Allt fler blir äldre och omsorgen om dessa kommer att få större plats under mandatperioden.

Ekonomer talar om en stundade lågkonjunktur inom kort.
– Då gäller det arbeta och fylla skrivbordslådorna med färdiga planer den dagen det vänder igen.

Kortare handläggningstider
Den ökade politiska makten kan rent av komma att påskynda den framtida processen. Håller gårdagens valresultat sig även när utlandsröster och sena förtidsröster räknats så kan V+S  inte längre begära några ”minoritetsåterremisser”  utan stöd från ytterligare partier. Som det är idag har dessa 16 mandat och för att återremittera ett ärende krävs 17 mandat.
– Det har jag inte ens tänkt på men det stämmer, avslutar Torkild Strandberg.

 

Till arkivet