Kungen på fisketur

Kung Carl XVI Gustaf, på väg ut på Öresund för fisketur och information om fisket i regionen.
Kung Carl XVI Gustaf, på väg ut på Öresund för en fisketur och information om fisket i regionen.

Klockan 11 i förmiddags svängde en brittiskregistrerad bil in på Hamngatan i Landskrona. Ur klev Kung Carl XVI Gustaf för en fisketur med M/S Emma. Med på turen fanns bland andra ett mindre pressuppbåd, Percy Nilsson, landshövding Anneli Hulthén, representanter för hovet, Sportfiskarna, Marint Kunskapscenter och yrkesfiskarna samt en del vänner till kungen.

Kungen som närmast kom från Torekov, gick strax efter klockan 11 på onsdagen ombord på turfiskebåten Emma i Landskrona. Sällskapet skulle fiska torsk även om det också fanns sillahäcklor på linorna. Förhoppningar fanns även att få se tonfisk som just nu går till i stora stim i sundet.
– Ja, det skulle vara en helt fantastisk upplevelse om vi fick se dem, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef hos Sportfiskarna vilka bjudit in kungen till turen på Öresund för att informera om biologin i Öresund, om yrkesfisket och även om turfisket.

En rejäl storfångst må man säga att skeppare Peter Hartford fått som kunde hälsa kungen välkommen ombord.
Det är naturligtvis riktigt trevligt, samtidigt vill jag rikta en stor eloge till Sportfiskarna som gör ett fantastiskt arbete för landets fiskare, menade han.

Åter till tonfisken som alltså inte skulle fiskas men förhoppningsvis skådas.
– Den är rödlistad, berättar Andreas Ollinen.
– Ifjol pågick ett svenskt märkningsprojekt och i år pågår ett danskt. Där även svenska sportfiskare ingår för att fånga och märka tonfisken med en radiosändare.

Skulle sällskapet få torsk på krokarna så är det max fem stycken per man som gäller.
– Vi menar att Öresund kanske är det enda exemplet på ett välmående torskbestånd. Här finns det små torskar och stora torskar. Tittar man både norrut och österut så ser det dramatiskt sämre ut.

Vad det inte ett stort napp när ni fick med kungen på dagens tur?
– Vi vet ju att kungen har ett stort intresse för dessa frågorna sedan lång tid tillbaka. Han är väldigt engagerad i vattenmiljöfrågor och i fisket. Kungen är beskyddare för stiftelsen för Östersjölaxen, avslutar Andreas Ollinen innan det är dags att kasta loss och ge sig ut på det spegelblanka sundet, denna fantastiska sensommardag med strålande solsken.

Landshövding Anneli Hulthén var som sig bör på plats och hälsade på Carl XVI Gustaf. För Landskrona Direkt avslöjade hon att hon fiskat mycket torsk i sina dagar.
Skeppare Peter Hartford hälsade kungen välkommen ombord på hans turfiskebåt Emma.
En keps med ångbåten S/S Nalle, som kungen åkt med till Öland, fick vara dagens turfiskebonad i den skarpa solen.
Kungen blickar ut mot sundet när Emma stävar ut ur hamnen.

Till arkivet