Stadsvandra med kvinnokarta

Nu lanseras Landskronas första kvinnokarta och här är kvinnorna i studiecirkeln som gjort arbetet med att ta fram vandringen.
Nu lanseras Landskronas första kvinnokarta och här är kvinnorna i studiecirkeln som gjort arbetet med att ta fram vandringen.

Den 11 september lanseras stadsvandringar i tio historiska landskronakvinnors fotspår. Kartan som ligger till grund för vandringen har skapats av en studiecirkel på Medborgarskolan.
– Syftet är att lyfta fram bortglömda kvinnor i Landskronas historia, säger Camilla Bergvall, projektledare på Medborgarskolan som ligger bakom kvinnokartaprojektet.

Hur pass bortglömda de aktuella kvinnorna är kan man naturligtvis drista om när listan innehåller namn som Nell Walden, Siw Malmkvist, Selma Lagerlöf med väninnorna Elsie och Anna samt Dagmar Munk av Rosenschöld. Övriga kvinnor som man kommer få lära känna bättre under stadsvandringarna är Anna Almqvist,  Amanda Maier-Röntgen, Brita Brock, Aina Berggren, Hilda ”Änglamakerskan” Nilsson och Anna Larsdotter Rothoff.
– Det känns fantastiskt att vi nu kan lansera en karta i Landskrona. Våra vandringar och föreläsningar i Helsingborg har gjort succé och vi är säkra på att landskronaborna är lika sugna på att få höra om en annan del av stadens historia, säger Camilla Bergvall.

Medborgarskolan har fått projekt- och arrangemangsstöd från fritids- och kulturförvaltningen för att under ett år kunna synliggöra kvinnor som verkat i Landskronas historia.
– Dessutom att flera aktörer i staden, så som biblioteket ställer upp med lokaler och liknande. 

Den 11 september öppnas möjligheten att anmäla sig till vandringarna, samma dag blir det dessutom föreläsning på biblioteket om Nell Walden som är den första kvinnan på kartan. Sedan den 12 oktober under Kulturnatten blir det ännu en föreläsning om den första kvinnliga musikdirektören i Sverige, Amanda Maier.

–   Vad vi gör härnäst beror på vad de engagerade hittar i arkiven och vad de får för idéer av materialet. Vi söker också hela tiden fler engagerade som vill hjälpa oss att leta fram nya berättelser om historiska kvinnor, säger Camilla Bergvall.

Stadsvandringarna lanseras den 11 september och då kan man anmäla sig på på www.medborgarskolan.se.
Alla aktiviteter som Kvinnokarta Landskrona arrangerar är kostnadsfria och öppna för alla, men stadsvandringarna kräver föranmälning för att hålla grupperna i lagom storlek.

Lär känna:

Amanda Maier-Röntgen
Anna Almqvist

Till arkivet