Hektisk dag för politikerna

Politiker, barnpanel och Marcusarna Oscarsson och Hansson bjöd på en trivsam och lärorik politisk debatt på Landskrona teater.
Politiker, barnpanel samt Marcusarna Oscarsson och Hansson bjöd på en trivsam och lärorik politisk debatt på Landskrona teater.

Politikerna i Landskrona hade en hektisk torsdag. Såväl SVT som TV4 och Radio Malmöhus var i staden för att ta pulsen på lokalpolitiken. Den längsta och kanske mest intressanta debatten hölls dock på kvällen då barn och unga ställde frågor till politikerna med hjälp av den politiske experten Marcus Oscarsson från TV4.

På torsdagen var ett flertal nyhetsförmedlare i Landskrona för att tala med stadens lokala politiker. Det rörde sig om såväl individuella intervjuer som debatter. Dagen började dock med ett kommunstyrelsemöte.
Men efter detta stod medieföretagen på rad.
– Jag intervjuades av Rapport. Vi pratade bland annat om vårt inflytande på politiken i staden. Inslaget kommer med all sannolikhet att visas nästa vecka, säger Stefan Olsson (SD). Rapport intervjuade även Torkild Strandberg (L), Elvir Mesanovic (MP) och Jonas Esbjörnsson (S). Den senare intervjuades även av TV4 på eftermiddagen.
– Det handlade om arbetsmarknaden, säger Jonas Esbjörnsson.

Den första av dagens två debatter ägde rum i museets filmsal. Företrädare för samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige frågades ut av P4 Radio Malmöhus, en debatt som sändes direkt i radiokanalen. Någon direkt skåpvältare framkom inte. Det som möjligtvis fick de 30-tal åskådarna och radiolyssnarna att höja på ögonbrynen var när Elvir Mesanovic (MP) skickade ut en signal om att Treklöven kan komma att splittras efter tolv år vid makten. Det var när programledaren Svjetlana Pastuhovic frågade om varför Miljöpartiet inte gjort mer för att förbättra situationen i staden då de suttit vid makten under tre mandatperioder.
– Jag kunde inte påverka något innan då jag kom in i politiken här för åtta månader sedan. Men det är en helt ny ledning hos oss nu, sa han och med det sagt  lovar han att göra skillnad jämfört med den tidigare ledningen.

Dagens längsta och intressantaste debatt ägde rum på teatern i Landskrona. På scenen satt representanter för partierna i kommunfullmäktige samt Johanna Ivarsson för Feministiskt initiativ vilka knackar på dörren till stadens högsta beslutande organ. Det var Cityidrott tillsammans med Landskrona Röstar som arrangerat debatten och de som ställde frågor var barn och ungdomar från Landskrona. Dessa var indelade i tre paneler beroende på var de bor i staden. Först ut var Adrian, Bastian och Ahmed som företrädde Centrum/Öster. Bland annat undrade Bastian hur tryggheten i området ska öka.
Föga överraskande svarade Torkild Strandberg och Stefan Olsson att det behövdes fler poliser, ordningsvakter och väktare. Jonas Esbjörnsson höll med men ville även se fler vuxna på stan och att trygghetsarbetet ska gälla redan från förskoleåldern.

Området Väster och byarna utanför tätorten representerades av Alva, Altea, Clara-Fina och Maja. Altea frågade varför det inte finns någon akutmottagning i Landskrona och hon fick svar från Torbjörn Brorsson (M) som menade på att närheten till Helsingborg och Lund var avgörande när beslut i frågan om akutmottagningar diskuterades i regionfullmäktige.

Clara-Fina undrade varför klassrummen var så små i förhållande till antalet elever. Jesper Olsson (MP) lovade att jobba för mindre grupper medan Torkild Strandberg menade att man emellanåt får räkna med trånga skolsalar eftersom antalet skolbarn skiftar.
– Just nu är det många barn i den aktuella åldern men om något år så kan det se annorlunda ut och då finns det mer utrymme, sade han.

Dessutom talades det om allt från kollektivtrafik och fortkörare i Asmundtorp till IT-utbildningar samt det faktum att Cityidrott inte får använda idrottshallen på Engelska skolan trots att den ägs av Landskrona stad.
– Det hade jag ingen aning om. Det får jag kolla upp, sade Torkild Strandberg om den senare frågan.

Solklar vinnare av debatten
Ska en vinnare koras vid debatten så är det Cityidrott. Tillsammans med Marcus Oscarsson lyckades man där kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L) gått bet, nämligen att se till att politikerna höll en god ton mot varandra.

–  Det var fantastiskt kul att se den fina stämningen både bland politikerna och ungdomarna. Politikerna fick svara på många intressanta och lokalt förankrade frågor från barnen och att intresset var stort i den fullsatta teatersalongen märktes inte minst på publikens applåder och hejarop. Det var en mycket positiv kväll där allmänheten fick komma nära politikerna och även publiken fick möjlighet att ställa frågor. Cityidrotts initiativ är ett perfekt exempel på vad Sverige behöver mer av och kvällen var så givande att vi hade kunnat hålla på hela natten, avslutade Marcus Oscarsson, politisk kommentator.

Den första av dagens två debatter hölls av P4 Radio Malmöhus på museet. För eller emot integrationsplikt enligt Vellingemodellen? Nej från V, MP och S – Ja från M, L och SD.  Lyssna på hela integrationsdebatten på: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7021294
Jonas Esbjörnsson intervjuas av en reporter från TV4.
Tidig kväll var det sedan dags att ses på teatern. Jesper Olsson (MP), Torbjörn Brorsson (M), Jonas Esbjörnsson (S), Torkild Strandberg (L) Christine Lenander, (V), Stefan Olsson (SD) och Johanna Ivarsson (Fi) svarade på frågor från Cityidrotts tre ungdomspaneler.
Marcus Oscarsson här tillsammans med Motaz, Emilia och Albatrim vilka representerade Karlslundsområdet.  
Marcus Oscarsson bjöd verkligen på sig själv och avslöjade att hans farmor rent av kom från Landskrona. Ulla och kompani på bilden passade på att ta en selfie med TV4-kändisen.
Jesper Olsson (MP) fick debattdebutera mot bland annat fyra rutinerade kommunalråd. Något han lyckades mycket väl med.
– Det fanns de som innan debatten trodde jag tillhörde barnpanelen, sa han och drog ner applådåskor från publiken.

Till arkivet