Annons

Tips på sommarutställningar

Ostronodlarens hus i Riec-sur-Belon i Bretagne – Frankrike. Foto: Håkan Karlsson.

Landskrona bjuder just nu på ett par gyllene tillfälle att söka en paus och lite skugga från badstränder och glada festivaler. Flera konstutställningar har slagit upp sina portar mitt i högsommarvärmen. Här bjuds allt från svartvita fotografier, målningar och smide.

Annons
 

Svartvitt på biblioteket
På Landskrona stadsbibliotek hänger under hela augusti bilder av Håkan Karlsson, till vardags redaktör på Landskrona Direkt.
– Jag plåtar gärna gatubilder, människor i ögonblicket, Landskronahuen, i undantagsfall även det abstrakta i det rastlösa sökandet.

Bildsviten har han döpt till– Everything in black and white matters.
– Alla är vi BoIS:are, en del vet inte om det än. Bilden på kungen på Dammhagskolan är med igen. Alla, svarta,vita och alla skalor däremellan räknas. Alla är vi lika inför hans majestät. På en annan bild noteras hur bra vi klär i svartvitt. Sen fick ett vykort vara med, men eftersom jag inte fotografera den typ av sevärdheter så fick det bli en rejäl förstoring med mycket svärta.

De svartvita fotografierna hänger på stadsbibliotekets konstvägg 1–27 augusti .

Landskronakonstnärer ställer ut på nytt galleri
Lördagen den 4 augusti kl. 11-16 är det vernissage för fyra Landskronakonstnärer på ArtGalleryPeterPlato, ett nyöppnat galleri på på Kungsgatan 22.

Utställare är Lars Christensson, Mike Gregmar, Monika Nordengren och Roger Nilsson.

Lars Christensson smider i egen design, stål, trä och sten är hans favoriter. Mike Gregmar målar i olja, akryl, akvarell och pastell samt ritar en hel del med blyerts. Monika Nordengren målar med akryl som bas. Krumelurer, giraffer och Ven är kära motiv. Roger Nilsson ritar och målar med återspegling i naturen i olja, akvarell, tusch och blyerts.

Utställningen pågår till och med den 19 augusti. Galleriet har öppet fredag – lördag kl. 11-15, söndag kl. 12-15.

Spetsiga abstraktioner på Pumphuset
På Pumphusets konsthall kan man i sommar ta del av Ann Edholms spetsigt, strama, kontrastrika realistiska abstraktioner.

Ann Edholm är född 1953 och anses som en av våra mer betydande konstnärer inom samtidskonsten.Hon utexaminerades vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1986 och har arbetat som professor såväl vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm som Konsthögskolan Valand i Göteborg.

Hennes senare verk har ofta kommit att indirekt referera till nazismens ohyggligheter. Konstverk som växt fram ur hennes egen mors berättelser om bombräderna mot Berlin under andra världskrigets sista dagar och samtidigt till de judiska deportationerna under nazismen. Andra centrala inspirationskällor är inte minst Barnett Newman, Ellsworth Kelly, Kasimir Malevitj och Matthias Grünewald.

Miniutställning på hotellet
Avslutningsvis tipsar vi om en liten miniutställning på Hotel Öresund under fredagseftermiddagen den 3 augusti.

Mellan kl 14.30 och 17.30 kommer Louise Östberg och Genowefa Morelowska att ställa ut tavlor på en minimässa som äger rum i salen “Jollen” på hotellet.
– Jag kommer bland annat att visa upp mina tre senaste verk, berättar Louise Östberg.

Monika Nordengren ställer ut på ett nyöppnat galleri på Kungsgatan.

Ann Edholm har utsmyckat såväl FN:s ECOSOC-sal i New York. som Nya Tingshuset i Helsingborg. Till och med den 9 september kan man skåda hennes verk på Pumphuset i Borstahusen.

Ett nytt verk signerat Louise Östberg.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser