Annons

På Albins såg de mig!

Linnea Zemirek fick en andra chans och tog den på Albins folkhögskola i Landskrona.

ANNONS.  Linnea Zemirek har levt ett, som hon säger, stökigt liv. Nu skiner hon dock ikapp med sommarsolen och anledningen till hennes nya framtidstro stavas Albins folkhögskola.

Annons
 

När Linnea Zemirek tog studenten från Svalövs gymnasium 2014 var hennes betyg ofullständiga, mycket beroende på skoltrötthet och hög frånvaro. Det betydde att hon hade svårt att få några jobb. Hon hankade sig fram och födde ett barn men någon riktig ordning och reda på livet fick hon inte. Inte förrän i februari 2017. Då kom vändningen. Hennes handläggare på Arbetsförmedlingen föreslog att hon skulle söka till Albins SMF-linje. SMF står för studiemotiverande folkhögskolekurs.
– Jag var väldigt skoltrött och därmed skeptisk till att plugga. Jag frågade om jag kunde hoppa av om jag inte trivdes. Och det skulle jag få, säger hon när Landskrona Direkt träffar henne i skolans lokaler på Eriksgatan.
– Jag tänkte att jag skulle ge det 3-4 veckor. Men jag märkte ganska snabbt att Albins Folkhögskola inte var som de andra skolorna jag gått på. Jag gick klart SMF-linjen och sedan läste jag upp mina betyg i den allmänna linjen vilket betyder att jag nu har fullständiga gymnasiebetyg, säger hon och ler.

Det som gjorde att Linnea Zemirek lyckades på Albins var till stor del personalens engagemang.
– På gymnasiet var det bara betygen som var i fokus. Jag kände mig oerhört stressad. På Albins folkhögskola sätter de eleven i fokus istället för betygen. De såg mig, den jag var. Och framför allt, jag fick vara den jag är. De lyckades helt enkelt motivera mig eftersom de lärde känna mig som person. Jag var inte bara en elev bland alla andra, säger hon.

Linnea Zemirek, som nu sommarjobbar inom den kommunala hemtjänsten, berättar också om hur skolan tog hänsyn till hennes livssituation.
– Eftersom jag har ett öronbarn så har jag fått vara hemma en del. Men skolan har inte lagt det i fatet för mig. Jag fick allt studiematerial via nätet så att jag var i fas när jag kom tillbaka. Jag har till och med fått ta med mig mitt barn till skolan. Det hade aldrig fungerat någon annanstans, vad jag vet.

Jag har fått en personlig revansch

Tack vare skolans arbetsmetoder ser nu Linnea Zemirek optimistiskt på framtiden. Hon är öppen och oblyg och så har hon alltid varit. Hon säger också att hon alltid pratat med allt och alla och detta är något som fungerat bra på Albins.
– Jag har hittat mig själv här. Mycket för att jag har fått vara mig själv och inte setts som något orosmoment. Jag har fått en personlig revansch.

Att skolan drivs av LO ser inte Linnea Zemirek som något problem. Tvärtom.
– Jag tycker att Albins Folkhögskola är ett bra initiativ av LO. Jag är glad att jag är med i facket. Det har hjälpt mig på en del arbetsplatser.

Vad som händer i framtiden vet inte Linnea Zemirek idag men hon har en dröm.
– Jag skulle vilja bli hundförare inom tullen. Det är ett jobb som jag är övertygad om att jag hade gjort bra och trivts med, avslutar hon.

Albins folkhögskola erbjuder bland annat SMF – Studiemotiverande folkhögskolekurs, en allmän linje och från och med i höst även en socialpedagogutbildning.

Läs mer om ett bitvis annorlunda lärande på – Albins.nu

Linnea Zemirek och skolans biträdande rektor Monica Sjölin har båda nära till skratt och allvar.
– Vi hittade varann direkt, säger Monica Sjölin.

Miljön på skolan är såväl modern, fräsch som rogivande.

Monica Sjölin önskar Linnea Zemirek stort lycka till i framtiden.
– Med tanke på hur bra studierna gått så kan Linnea nu söka till det hon är intresserad av. Personligen tycker jag hon hade blivit en utmärkt polis. Hon kan ta alla på rätt sätt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser