Satsning ska få fler att gå och rösta

Vid valet 2018 den 9 september har du som väljare chans att rösta på vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren. Nu ska nio
Vid valet 2018 den 9 september har du som väljare chans att rösta på vem som ska styra Sverige och för den delen också Landskrona de kommande fyra åren. Nu ska nio demokratiambassadörer se till att fler Landskronabor än tidigare tar sig till valurnorna.

Antalet Landskronabor som går till valurnan i september kan bli högre. Därför gör nu Landskrona stad tillsammans med en rad föreningar och idéburna aktörer en gemensam satsning för att öka valdeltagandet.
I förra valet 2014 röstade cirka 80 procent av Landskronaborna i riksdagsvalet. Men det finns stora skillnader inom kommunen. I Glumslöv låg valdeltagandet exempelvis på cirka 90 procent medan det i Norrestad och Dammhagens valdistrikt låg på 62 respektive 68 procent.

– Satsningen ”Landskrona röstar” vänder sig till Landskronabor som bor i områden med lågt valdeltagande i förra valet. Vi fokuserar särskilt på att nå förstagångsväljare, utrikesfödda, äldre samt personer med funktionsvariationer, säger Sebastian Sanchez, utvecklare vid fritids- och kulturförvaltningen i Landskrona stad.

Målet är att öka valdeltagandet med åtta procentenheter i områden med lägst valdeltagande. För att nå målet har nio demokratiambassadörer anställts. De har i uppdrag att i bostadsområden, på skolor samt på offentliga platser och arrangemang prata om varför det är viktigt att rösta, vem som får rösta, hur valet går till samt var och när det går att rösta. Demokratiambassadörerna kan också hänvisa till sidor och forum som ger vägledning om olika partiers inriktning.

– Vi har försökt få till en blandad ambassadörsgrupp med olika bakgrund sett till kön, ålder och språkkunskaper. Ambassadörerna är partipolitiskt oberoende med uppdrag att både sakligt informera om valet och att motivera människor att gå till valurnan. Vi tror att vi når fram till fler om vi representerar målgrupperna, säger Sebastian Sanchez.

Leonora Vishaj är en av ambassadörerna:
– Att jobba som ambassadör är att göra en insats för samhället. Det är jätteviktigt att vi unga röstar eftersom det handlar om vår och allas framtid, säger hon.

Landskrona röstar
Bakom”Landskrona röstar” står förutom Landskrona stad även föreningar och studieförbund såsom ABF, Vuxenskolan, OIKOS, Cityidrott och Hyresgästföreningen. I början av sommaren startade biblioteket sitt samtalscafé varje måndag kl 15.00. Där diskuterar man politik och samhällsfrågor av både lokal och nationell karaktär. Vid vissa tillfällen bjuds lokala politiker in. Under vecka 33 arrangeras en barn- och ungdomsdebatt på Landskrona teater där barnen får ställa lokala politiker mot väggen.

Till arkivet