Landoras tonåringar har fått upp ångan

Bilden med svartvit ribba är när de kom tvåa i Skånecupen (b-slutspel) Bilden med klungan är tagen efter matchen där seriesegern säkrades Bilden med samlingen är tagen innan en match, där vi har taktikgenomgång Bilden vid vitt tält är tagen när killarna kom på andraplats i Göteborg Cup. Fritt att använda, ange gärna fotograf Daniel Stålhammar
BK Landoras P13 har precis säkrat seriesegern. Foto: Daniel Stålhammar.

Under förra veckan stod det klart att BK Landora återigen fått en seriesegrare i en av Skånebolls ungdomsserier. Det var föreningens pojkar födda 2005 och 2006 som  tack vare seger mot anrika Högaborgs BK nu kan titulera sig seriesegrare. Laget har imponerat stort under hela säsongen och enbart åkt på en förlust och en oavgjord match, resten segrar. Detta i en serie med duktiga och namnkunniga lag för den fotbollsinsatte i nordvästra Skåne. Bland annat besegrades elitklubben HIF för två veckor sedan och Ängelholms FF innan dess.

Hela våren har präglats av framgång då man nått flertalet fina placeringar. Nämnas kan en andraplats i inomhuscuperna Skånecupen, anrika Sportlovscupen i Eslöv samt pallplaceringar Landoras egen Vintercup men även när man åkte på Göteborg Cup och mätte sig med de främsta Göteborgslagen.

– Men det är inte resultaten som är det viktiga. De betyder ingenting om vi inte hade spelat ”rätt” sorts fotboll med utbildning och utveckling i fokus. Killarna lägger ner oerhört mycket tid på sin fotboll och anammar alla råd och idéer. Spelar vi sen trevlig fotboll är det jätteroligt att man får resultat på köpet, säger killarnas tränare Carl Nielsen, tillika mångårig ungdomsansvarig i klubben.

Carl Nielsen är en eldsjäl på flera sätt i klubben, bland annat ser han till att Vintercupen och Julcupen rullar på. Fråga är då om han också är något av en demontränare, eller vad ligger bakom lagets framgångar.
– Då vill jag lyfta fram några saker.  Dels är vi ett fantastiskt kompisgäng som är oerhört vänliga mot varandra, mot ledare och mot all omgivning.  Vi har ett stort antal duktiga spelare som tar sig an träningen vi planerat.  Vår filosofi att bollen alltid ska vara med i alla moment, mycket fokus på teknik och att aldrig ”tjonga iväg” bollen utan alltid utvecklas genom att våga spela upp bollen – detta har anammats otroligt bra trots den unga åldern på killarna, säger Carl Nielsen och lyfter fram alla runt laget.
– Vi har ett oerhört bra föräldraengagemang och ett stort antal ledare som är duktiga och som kompletterar varandra bra,  säger han och berättar att  Kim Nilsson, Daniel Stålhammar och Johan Hallbeck också ingår i ledarteamet.

Vad händer härnäst?
– Vi ska fortsätta att utvecklas, fortsätta att alltid våga spela fotboll med teknik i fokus. Svensk ungdomsfotboll är ofta resultatinriktad till varje pris, vem som helst kan vinna genom att tjonga upp bollen på en stor kille. Vi måste våga gå mer på djupet och utveckla individerna. Samtidigt är det viktigt att behålla föreningsandan och kamratskapen i laget.

– Rent fotbollsmässigt ser vi oerhört fram emot hösten. Direkt efter seriesegern blev vi inbjudna till Lomma Invitational, inofficiella SM för 13-åringar som startar på torsdag, men tyvärr kunde vi inte ställa upp med så kort varsel. I cupen finns lag som Brommapojkarna, AIK, Malmö FF och även utländska lag från Danmark och Finland. Det var oerhört smickrande att bli inbjuden. Vi fortsätter spela och utvecklas så kommer det fler sådan chanser. Vi såg när vi var i Göteborg och spelade Göteborg Cup att vi kan matcha några lag på denna nivån när vi slog cupsuveränerna Angered och kryssade, aningen orättvist, mot GAIS, avslutar Carl Nielsen.

Noterbart i sammanhanget är att ur Landoras framgångsrika P99:or återfinns idag två spelare i HIF:s U19-trupp och tre spelare I BoIS U19-trupp.

I Skånecupens b-slutspel slutade laget tvåa. Foto: Daniel Stålhammar.
Carl Nielsen håller i en taktikgenomgång strax innan matchstart. Foto (notera skuggan) Daniel Stålhammar.
En andraplats i Göteborg Cup har det också blivit under våren. Foto: Daniel Stålhammar.

Till arkivet