Annons

Sista chansen att se Lage och Asle

Det är en luftig och ljus inramning som omsluter utställningen.

Lördagen den 5 maj var vacker. Då invigdes den minst sagt fina utställningen med måleri av Asle Nyborg och skulpturer av Lage Pergon i Landskrona konsthall. Sedan dess har solen flödat över så konsthallen som staden. Till helgen är det sista chansen att söka skugga i konsthallen och samtidigt ta del av utställningen. Passa på!

Annons
 

Konstnärerna har känt varandra sedan studietiden på Akademien i Oslo men det skulle dröja 30 år innan de ställde ut tillsammans och då i Landskrona.

”Painting is a strange habit”, kallar Asle Nyborg sin del av utställningen.
– Jag arbetar i brytningspunkten mellan ett perspektivbaserat bildrum och det mer tydligt abstrakta, som under stryker måleriets tvådimensionalitet. Mina arbeten utgörs av element hämtat ur olika sammanhang och källor. Oftast sker detta arbete i serier, den ena bilden växer in i nästa. Tematiken ändras gradvis bild för bild. Nya idéer flätas successivt in tills det uppstår en rad arbeten som är individuellt olika – men med en gemensam, genetisk sträng, säger Asle Nyborg.

Lage Pergon snidar träd ur ett enda stycke trä av varierande slag.
– Träd är en central symbol och ett mytiskt begrepp, en metafor för ett gemensamt, kulturellt eller genetiskt arv. Även ett motiv i religion och filosofi. Livets träd kan vara litet. Men kan också anta kosmiska dimensioner och utgöra en världsaxel, axis mundi, som breder ut sina grenar över världen likt det nordiska Yggdrasil. Enligt andra föreställningar är det ett aborinversa, som i stället har rötterna i himlen, säger Lage Pergon.

Sista chansen
Utställningen visas under lördag och söndag klockan 12-17.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser