Annons

Allt fler elever får gymnasiebehörighet

Allt fler grundskolelever får gymnasiebehörighet.

Allt fler grundskoleelever som slutar nionde klass i de kommunala skolorna får gymnasiebehörighet. I år är siffran 82 procent. Samtliga skolor utom en visar på högre genomsnittsbetyg, så kallat meritvärde. Det är bara Seminarieskolan som fortfarande dras med stora problem.

Annons
 

Jämfört med fjolåret så har andelen som får gymnasiebehörighet ökat från 76 till 82 procent. Årets medelbetyg, som förra året var 229,3, hamnar på rekordhöga 233,4.
– Årets resultat är oerhört glädjande. Elever och personal har tillsammans gjort ett fantastiskt arbete över tid. Det visar att det utvecklingsarbete vi gemensamt gör på grundskolorna ger resultat, säger Caroline Ekstrand, verksamhetschef för Landskrona stads grundskolor.

Lisa Flinth (L), är ordförande i utbildningsnämnden i Landskrona stad och hon anser att systematiskt kvalitetsarbete och tidiga satsningar på bland annat språk och matematik är faktorer som gett resultat.
– Skolan är ett prioriterat område i Landskrona och jag är mycket glad att de satsningar skolorna gör visar sig i de positiva resultaten, säger hon.

Turbulensen runt Seminarieskolan har pågått en längre tid. Den 15 mars skrev vi om att kommunen tog krafttag efter att de fått hård kritik från Skolinspektionen och i början av mars anställdes en ny rektor. Enligt Lisa Flinth går arbetet framåt.
– Jag har träffat skolinspektionen så sent som idag och de var imponerade av det arbete som den nya skolledningen gjort fram till idag. De återkommer senare i höst för en uppföljning, säger hon.
– Jag vill också poängtera att antalet elever på Seminarieskolan som fått gymnasiebehörighet har ökat trots att meritvärdet minskat. En av anledningarna till att meritvärdet minskat är att det går fler nyanlända på Seminarieskolan än på övriga skolor.

Hur Landskronas siffror står sig jämfört med resten av landet kan inte Lisa Flinth svara på.
– Vi är alltid snabba med att ta fram våra siffror. Långt ifrån alla kommuner är klara med sitt. Därför går det inte att jämföra idag, avslutar Lisa Flinth.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser