Annons

Gästkrönika: Okände landskronapågen blev Kunglig Hovleverantör

Bondegatan 21 i Stockholm ett hus med kopplingar till Landskrona.

I samband med Stockholms Kulturnatt den gångna helgen gav arrangörerna ut en liten behändig bok med fakta kring de olika smultronställen man ville rekommendera. En artikel handlade om en person från Landskrona, som gjorde sig ett namn i matkretsar tack vare en uppfinning.

Annons
 

”Låt oss ta det från början” skriver författaren Karin Cedronius  och fortsätter:

”År 1846 föddes Julius Westerdahl i Landskrona yngst av fem syskon. Han blev tidigt föräldralös och vid 21 års ålder bestämde han sig för att följa sin äldre bror Andreas Richards spår och vandra till Stockholm. (Han var då redan utbildad kakelugnsmakare).

Där blev han bagargesäll under sin bror och så småningom hamnade han i Ryssland som fältbagare. (Till Ryssland gick han till fots över isen på Ålands hav och sedan genom Storfurstendömet Finland). Under kriget mellan Ryssland och Turkiet kom Julius av en slump på en ny kalljäsningsmetod som blev grunden till hans förmögenhet när han sedan kom hem till Sverige igen. Ur jäsningsmetoden föddes nämligen delikatessbrödet, ett tunt, fint knäckebröd som blev så populärt att Julius arbetsgivare, Öhmanska bageriet, 1884 blev kunglig hovleverantör. Ett år senare tog Julius Westerdahl över bageriet av sin arbetsgivare och i samma veva började idén om huset på Bondegatan 21A att ta form. 1889 lät Julius Westerdahl bygga det pampiga huset med bageri, bagarstuga, kontor och bostadsvåning

– Julius flyttade in här 1891 med sin fru Emma. Deras son Nils är min farmors far, berättar Ebba Hedberg, som är Julius barnbarns barnbarn och driver idag Julius hus kultursalonger.” Knäckebrödstillverkaren Wasa köpte i vår tid hela Öhmanska Bageriet och ensamrätten till delikatessbrödet.

Idag är huset ett kulturellt centrum för 50 personer till te-, musik- och poesisalonger. Ann Hedberg äger numera ensam äger huset , som ligger på Bondegatan 21A i den del av det hippa Södermalm som kallas So-Fo.

LENNART ANDERSSON

Lennart ”Foxhill” Andersson.

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. 
Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser