Annons
Måndagen den 24:e januari
4.8°C 5.9m/s
Dagens namn: Erika

Gästkrönika: BoIS-minne ur mitt hjärta

Bengt Johannesson minns tillbaka till ett trippelmöte mot Degerfors. Bengt som antagligen har flest poäng i idrottspsykologi av alla Landskronabor hoppas säkert med denna anekdot kunna ingjuta lite mod i dagens BoIS:are som på lördagen ställs mot just Degerfors.

Många är mina BoIS-minnen men ett av de första som kanske också är det bästa och samtidigt ett av de sorgligaste är kvalet 1959 mot Degerfors.  BoIS hade vunnit division 2 södra Götaland och fick möta Degerfors IF som vunnit Division 2 Svealand.

Annons
 

Degerfors var det bästa av alla kvallagen det året. Sannolikheten att BoIS skulle vinna mot Degerfors var på papperet inte så stor, men det skulle spelas om platsen till allsvenskan. BoIS skulle börja på bortaplan på Stora Valla i Degerfors.  Matchen på Stora Valla gick över mångas förväntan och BoIS vann med 3-2 och glädjen var stor i Landskrona. Nu skulle Degerfors avfärdas lätt på IP i Landskrona.

Vi pågar på S:t Göransgatan förberedde hos hela veckan innan matchen. Vi lånade som vanligt material till plakat av byggmästare Sjölin som vi målade svartvita med inköpt färg hos Lindfors färghandel eller om det var det hos Scharins färghandel, minns inte riktigt. Plakaten fästes på rundstav. Vita lakan som lånats av föräldrar färgades med svarta ränder och sattes upp på banderoller och texten “Heja BoIS” skrevs. Kläder gjordes av svartvitrandigt tyg som våra mödrar sydde till någon slags dress. Och det kanske viktigaste av allt var att JP Anderssons schäferhund som vakta slakteriet lånades in av oss pågar. Fast det visste inte direktör Helge Andersson om till en början.  Schäfern var svart och försågs med vita ränder så den också blev svartvitrandig. Detta skedde på matchdagen och meningen var att den vita färgen skulle tvättas bort efter matchen, men mer om detta nedan. Matchdagen var mer eller mindre hela Landskrona på fötter och på väg mot IP för att se matchen. Vår mor från Borstahusen såg BoIS för första gången och vår lillasyster Eva också. Hon var 5 år gammal så hon var yngre än mig och min tvillingbror då hon såg BoIS för första gången. Vår mor blev BoIS:are den gången och förblev det sitt liv ut.

Matchen började inte bra för BoIS. Vill minnas att Degerfors tog ledningen med 2-0 i halvtid och la sitt tredje mål i början av andra halvlek. Sen kom BoIS igång och gjorde två mål och hade press och bud på kvittering med tyvärr,  Degerfors vann med 3-2 och en tredje och avgörande match skulle spelas i Stockholm vilket var en stor nackdel för vårt BoIS som fick på tafsen med 2-1, vad jag minns.

Men åter till JP Anderssons schäferhund som inte kom in på matchen utan fick stanna utanför IP som våra farbröder Sture och Hugo tog hand om. Eftersom de inte hade pengar till inträde stod de ofta utanför IP och tittade på matchen genom staketet. Efter matchen var vi mycket bedrövade men insåg att vi nu måste tvätta bort hundens vita ränder innan vi återbördade den till slaktare Andersson. Vi försökte tvätta den ren med vatten men det gick inte. Då tog vi med hunden till farfar och farmor som bodde på Stora Norregatan och skulle tvätta den i bensin men som väl var upptäckte farfar det och hindrade oss. Tur var nog det för vi rökte samtidigt och hade han inte sett det kanske hunden brunnit upp.

På kvällen smög vi ut med schäfern och skulle återbörda honom till slaktaren och vi lyckade med detta utan att JP Andersson upptäckte oss. Han fick vara svarvitrandig så länge han levde. Direktör JP Andersson anade nog vem som hade målat honom men sa aldrig något om detta till oss. Tvärtom fick vi ofta ta hand om hunden så JP Andersson var nog stolt över att ha en riktig Boisahund i sin ägo. Hunden var med på många äventyr efter detta men om detta skall jag inte berätta nu, utan kanske en annan gång. Den dog som en BoISahund och lirar nu säkert med HP, Kallinge och de andra BoIS:arna i BoIS:a himlen .

Detta var lite om BoIS och deras boggie team Degerfors och en förhoppning om en gruvlig revansch på lördag i Degerfors med BoIS-vinst .

Bengt Johannesson

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. 
Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser