Sex idrottsledare från Landskrona prisas

Eric Svensson Trelleborg ÅK, vår Björn och Alvin Broman
Tyngdlyftningsledaren Björn Nilsson, här omgiven av Eric Svensson Trelleborg ÅK och Alvin Broman från Landskrona Atletklubb prisas av Sparbanksstiftelserna i Skåne och Skåneidrotten. Foto: Privat.

I dagarna får 250 skånska idrottsledare varav sex från Landskrona besked om att de belönas med stipendium för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten. Det är en utökning med 50 stipendier från senaste åren. Bakom Skånes Idrottsledarstipendier står Sparbanksstiftelserna i Skåne* tillsammans med Skåneidrotten.

Varje stipendium är på 10 000 kronor, varav 7 000 går till idrottsledaren själv och 3 000 till dennes förening för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten. Listan över föreningar med stipendiater börjar med Söderåsens Golfklubb i Bjuv och slutar med Gymnastikföreningen Knislinge i Östra Göinge. Samtliga stipendiater och föreningsrepresentanter bjuds nu in till en galakväll på i Lund den 16 maj för att där hyllas och ta emot stipendiet.
– För 2018 har vi kunnat utöka antalet stipendier från 200 till 250. Med satsningen vill vi uppmärksamma de eldsjälar som engagerar sig i våra yngre generationer, säger Åke Jönsson, Sparbanksstiftelsen Skåne som är en av drivkrafterna bakom Skånes Idrottsledarstipendier.

– I Landskrona belönar vi sex idrottsledare som representerar olika idrottsklubbar, berättar Åke Jönsson och namnger följande sextett: Corina Hammarström, IF Lejonet, Björn Nilsson, Landskrona Atletklubb, Emma Sandell, Landskrona Kvinnliga gymnastikförening, Stefan Olsson, Landskrona Roddklubb, Nelina Jönsson, Tågarpsortens Ryttarförening
samt Ann Larsen, Vindens Bowlingklubb.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed stor betydelse för samhällsutvecklingen. Bara i Skåne jobbar cirka 80 000 ledare ideellt inom idrotten.
Mottagarna av Skånes Idrottsledarstipendier 2018 kommer från 33 kommuner. På Skåneidrottens hemsida finns hela listan med stipendiater, www.skaneidrotten.se.

Skånes Idrottsledarstipendier presenteras för tolfte året i rad. Under våren har föreningar haft möjlighet att nominera en man och en kvinna. På galakvällen i maj offentliggörs även fem föreningspris med namnet ”Årets förnyare” på 25 000 kronor vardera till föreningar som gjort en insats utöver det vanliga.

 

Till arkivet