Annons

Gästkrönika: Barndomsminnen

Göran Hammarström, 96 år, minns sina barndoms vintrar med skridskoåkning på vallgraven.

En gästkrönika och en nyhetsnotis i Landskrona Direkt väcker minnen från min barndom 1925 – 1934.
Spela ishockey? Det fanns inte. Jag och mina kamrater åkte skridskor på vallgraven. Skridskorna var lösa och spändes på kängorna. När min familj 1934 flyttade till Gävle lärde jag mig att spela bandy och skridskorna var mycket bättre för de satt fast på speciella kängor.

Annons
 

Nytt kallbadhus i Borstahusen?
Tur att Nya Kallbadhuset låg vid Strandpaviljongen så jag kunde gå och bada med min pappa. Till Borsthusen hade vi inte kunnat gå. Bryggan var ju lång men det var värt besväret. När man kom fram köpte man biljett av en dam som satt vid ett bord med godis och kakor runt omkring. Men min pappa var ekonomisk. Till vänster var bad för damer och till höger för herrar. Eftersom jag var liten badade vi på det inre badhuset. Längre ut var ett badhus med djupare vatten, men jag var ju liten så det grundare vattnet passade bättre.

Min pappa var entusiastisk simmare och tog simborgarmärket som visade att han kunde simma 200 meter. Han träffade grosshandlare A.J. Peterson, som också tyckte om att bada. Trots deras olika intressen förenade simningen dem i god vänskap. Pappa undervisade tyska, engelska och franska på gymnasiet. Vi blev inbjudna till grosshandlarens fina villa vid Svandammen. Där kunde jag underhålla mig med sonen Carl-Einar, som på läroverket satt en bänk framför mig. Redan då uppförde han sig som den skådespelare han sedan blev under namnet Charlie Gregmar (se Google).

Och låt mig lägga till något som inte hör hit. Jag läser idag i Expressen (tänk att här sitter jag i Melbourne och läser svenska tidningar) att skojare ringer pensionärer och vill betala in pengar från skatteverket på deras konto. Det kallas ett nytt bedrägeri. Jag känner till det i Melbourne. För en del månader sen ringde en person som sade sig vara från Australian Tax Office och ville betala in överbetald skatt. Inte troligt eftersom jag som pensionär inte betalar någon skatt.
Han fick inte mitt bankkonto att ta ut pengar på.

Göran Hammarström

 

Göran Hammarström är född i Landskrona 1922.
Familjen flyttade till Gävle 1934 men kontakten med Landskrona hölls vid liv.  Hans  morbror var rektor J.E. Nilsson och familjen hälsade på moster och morbror på Artillerigatan 48 på somrarna. Sedan blev hans bror Rolf rådman i Landskrona på 1980-talet, så han hälsade på honom tills han dog 2009. Göran Hammarström har bott i flera städer i flera år, Gävle, Uppsala, Stockholm, Melbourne och Mainz. Han har varit professor i fonetik i Uppsala, lingvistik i Melbourne och romanistik i Mainz. Han har hållit sig underrättad om BoIS-matcher sedan 1927. “Jag är skåning och landskronit”, slår Göran Hammartström fast och därmed kan vi också konstatera att han  är en av Landskrona Direkts äldste och mest långväga läsare, då han mer eller mindre kopplar upp sig från Melbourne.

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. 
Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser