Annons

Många var nyfikna på Puls arena

Köerna ringlade långa till Puls arena på lördagen.
Foto: Camilla From.

Kön växte sig lång när det på lördagen vankades invigning av Puls arena.
Lite drygt fyra miljoner dyrare än budgeterat har den nya moderna sportanläggningen kostat som just nu huserar ett tjugotal föreningar och lika många verksamheter.

Annons
 

In i det sista fejades det och ställdes i ordning innan det var dags för fritidsnämndens ordförande Birgitta Persson att hålla invigningstal. Redan sju minuter efter att portarna öppnats hade 100 personer passerat in.
– Det var nämligen så många godiebags vi hade att dela ut, säger Camilla Frohm på Puls arena, fritids- och kulturförvaltningen.

Väl inne bjöds det på korv med bröd och CoverKollektivet underhöll på scen. Föreningarna i huset bjöd in till olika prova-på-aktiviteter, Cityidrott lockade med hoppborg och andra aktiviteter för barn. Två konstverk avtäcktes och nya tal hölls.

 För projektet tilldelades 26 miljoner kronor i  budget och, slutprognosen blir cirka 30,5 miljoner uppger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på fritidsförvaltningen.
– En del mindre återstående arbete pågår fortfarande men, prognosen bör hålla. Merkostnaden beror på Parkavdelningens försenade utflyttning, gymnastikutrustning och anpassad inredning av övriga verksamhetslokaler samt, yttre målning och delar av utemiljön, förklarar han.

Frågan är du vad han som projektledare för hela bygget är mest nöjd med.
  Svårt men, kanske mest nöjd med att vi fick hela anläggningen att bli en helhet och, med den annorlunda och välkomnande foajén med entréer på båda sidor. Pricken över i när vi även fick till ett större café, filialbibliotek och utsmyckning i anläggningen. Med facit i hand, tycker jag också att utemiljön blev riktigt trevlig, trots mycket asfalt och 100 parkeringsplatser. Inte minst, hoppas vi att anläggningen ska leva upp till vår idé om att, ge mervärde för fler. Och faktiskt, fler än väntat dök upp på invigningen. Vi räknade inte men gissar på cirka 1.000 personer, vilket bådar gott för Puls arena i framtiden, säger han.

En hel del föreningar har nu flyttat ut från Landskrona Idrottshall i Karlslund, en arkitektonisk pärla från 1965, ritade av den danske ikonen Arne Jacobsen.
– Här planeras för en upprustning och återställning till ursprungligt skick men, med modern utrustning, säger Tom Sörensson om förklarar att det är en av anledningarna till att en del föreningar flyttat till just Puls arena.
Upprustningen har skjutits framåt något år, i avvaktan på resultatet av den avsiktsförklaring som Landskrona stad har tecknat med Serneke, som skall avslutas runt årsskiftet. 

Vad anser då stadens verksamhetsutvecklare om de privata planer som nu smids för idrottsplatsområdet.
– Sernekes planer på utveckling av klassisk idrottsmark i Karlslund, känns spännande. Det återstår säkert en hel del arbete innan ett slutförslag presenteras. Jag är optimist när det gäller nya anläggningar för aktivitet och rekreation, anpassade för nya behov och i den växande staden, avslutar Tom Sörensson.

Förvaltningschef Kjell Thoresson och verksamhetsutvecklare Tom Sörensson var naturligtvis på plats när Puls arena invigdes. Foto: Camilla From.

.. och så var även den tidigare miljöinspektören Håkan Ärnflykt. Foto: Camilla From.

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd hade ett långvarigt samarbete med arkitekten Sten Samuelsson som bland annat ritat Landskrona stadshus. Efter ombyggnaden av Nya Ullevi  i Göteborg  1998 (ritat av just Sten Samuelsson), var det tänkt att Jumparen – mannen i hatt och trenchcoat skulle utgöra en utsmyckning. Så blev inte fallet. Jumparen ville hellre vara i Landskrona. Här håller Tonie Lewenhaupt upp en tavla av konstverket som nu står i entrén till Puls arena.

Sven Pettersson i intervjutagen. Här med Gunnar Nilsson, ordförande i LISA.

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser