Annons

Personligt och norskt på Pumphusets konsthall

Den norske konstnären Frank Brunner blev så fascinerad av utsikten från Pumphusets konsthall så att han målade av den.

På lördagen är det dags för vernissage på Pumhusets konsthall. Det är den norske konstnären Frank Brunner som ställer ut. I hallen hänger såväl originalmålningar som tryck av den energiske konstnären.

Annons
 

När Landskrona Direkt träffade honom tidigare i veckan så var han mitt uppe i upphängningen.
– Jag har tagit med många målningar och alla kommer inte att få plats, säger han och skrattar.
– Jag skulle ju inte vilja stå här och tänka, varför tog jag inte med den eller den.

På många av tavlorna så är där många likadana objekt. Det är stearinljus, jordglober, bikupor med mera. Men en tavla som sticker ut föreställer en man som står i ett vattenfall.
– Det är min bror. Det är en väldigt personlig tavla, säger Frank Brunner.

Praktiskt taget allt är helt nymålat och en tavla är mycket speciell. Den föreställer utsikten från Pumphusets konsthall.
– Här ser man kusten upp mot Helsingborg och den danska kusten. Där finns även en publik som tittar ut och följer ljuset under kväll och natt, förklarar han.

Det där med helt nya verk har dock sina problem. Så nya är en del av tavlorna att färgen inte hunnit torka helt.
– Man får vara väldigt försiktig när man transporterar dom. Jag minns en utställning. Då hade vi täckt tavlorna med bubbelplast. Men när vi kom fram och skulle ta av plasten så hade den torkat fast. Det var ingen rolig upplevelse, intygar konstnären.

Frank Brunner är född 1971 i Kristiansand i Norge. Han började måla på allvar under tidiga tonåren och fick sitt första staffli när han var 14 år. Han har studerat på Statens Konstakademi i Oslo, Yale i USA och Lija Statsakademi i Ryssland. Nu är han dock tillbaka i hemlandet.
– Jag har rest och sett mycket men nu har jag en ateljé i Kristiansand och en i Oslo som jag utgår ifrån, säger Frank Brunner och avslutar med att berätta lyriskt om Landskrona.
– Jag har aldrig varit här tidigare men här är fantastiskt vackert. Inte minst här i Borstahusen.

Vernissagen idag lördag öppnar klockan 12.00. Invigningen äger rum en timme senare då konstnären berättar om utställningen och sitt konstnärskap.

Utställningen hänger i den vackra konsthallen till och med den 27 maj.

Frank Brunner tar Borstahusens Konstförenings ordförande Lennarth Cronsell till hjälp med att hänga en tavla som föreställer konstnärens bror.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser