Landskronitisk kärlek på fotografi

Måndagen den 9 april ett nygift par kliver på bussen till Borstahusen. Fler "kärleksfulla"fotografier kan skådas på Landskrona konsthall med start på lördag. Denna bild ingår inte i utställningen. Foto: Håkan Karlsson.
Måndagen den 9 april, ett nygift par kliver på bussen till Borstahusen.
Fler ”kärleksfulla” fotografier kan skådas på Landskrona konsthall med start på lördag.
Obs. Denna bild ingår inte i utställningen.
Foto: Håkan Karlsson.

Söker du kärlek bör du i helgen bege dig till Landskrona konsthall.
Fotosällskapet Urinvånarna är tillbaka och bjuder in till en kärleksfull och vårlik fotoutställning i konsthallen med 16 fotografer, proffs såväl som amatörer.

– Den första upplagan av  ”Landskronit” blev en formidabel publiksuccé. Även denna gång har nästan samtliga utställare en  anknytning till Landskrona, säger Jens Jentin Lindberg sammanhållande länk i fotosällskapet.
– Det är bara yrkesfotografen Felicia Püschl som fått ett wildcard. Detta för att konceptet ska få lite spridning i vårt avlånga land.
Nu är Felicia Püschl inte obekant för Landskronaborna. Ifjol visades hennes bilder på Pumphuset och en återkommande modell är Madeleine Liljestam (frontkvinna i Landskronabandet Eleine

Årets tema berör kärlek och tolkas på olika sätt av fotograferna som bjuder på varierande stilar och arbeten med allt från photoshopade digitala printar via hederligt mörkrumsarbete till ursprungstekniken med våtplåtsfotografi. 

Thor-Björn Johansson är något av nestorn i gänget med en examen vid Christer Strömholms 3-åriga fotoskola 1972. 
–  ”Kärlek till ljuset” kallar jag min bildserie vid utställningen Landskronit. Jag arbetar analogt och framställer de svartvita silvergelatinfotografierna i mörkrummet. Jag fascineras av ljusspel och former i miljöer som ofta är oansenliga och där det kan vara lätt att missa något spännande, säger han.
– Min förhoppning är att fotografierna berör och kan lyfta fram olika stämningar och känslor hos betraktaren.

Thor-Björn Johansson är förövrigt aktuell med sommarutställningen ”Människor på Hven 1978–2018” på Landskrona Museum som invigs i maj.
 
Landskrona Direkts Håkan Karlsson, kanske mest känd för sina ”Landskronahuen”, har denna gång plockat fram en fotovägg och låtit de rosaskimrande bilderna förbli svartvita. 
– Det är i huvudsak gatu- och flanörfotografi. Jag har förhållit mig ganska konkret till kärlekstemat, säger han och utlovar åtminstone ett lokalt och välkänt ”hue” som strålar av kärlekslycka.

2016 blev Landskronit en succé, som lockade besökare från när och fjärran. Landskronit med sina olika fotografer erbjuder en stor blandning av olika fotokonster och kan därför erbjuda något för alla.
– Vi är väldigt stolta över att få visa vad vi Landskroniter och andra medverkande kan erbjuda inom fotografi och fotokonst, och detta på första parkett i Landskrona konsthall med ett hav av blå scillors utanför, avslutar Jens Jentin Lindberg.

Utställare:
Lina Örtman
Jenny Hansson
Felicia Püschl
Annika Liljengren
Caysa Molin
Cornelia Opitz-Reinholdz
Eva Claesson
Ann Gomér
Örjan Kristenson
Thor-Björn Johansson
Hans Jonsson
Håkan Karlsson
Anders Cöster
Jens Jentin Lindberg
Måns Back Nilsson
Lars Tex Johnsson

Hommage
– Marie Rosenqvist som hastigt gick bort efter en tids sjukdom kommer att finnas med oss i tankarna samt på bild och med ett ljus tänt under hela utställningsperioden.

Landskronit har vernissage den 14 april med invigningstal klockan 14.
Utställningen pågår till den 22 april. Konsthallens vanliga öppettider gäller under veckodagarna, men med extralångt öppethållande under helgerna då det båda lördagarna håller öppet till 21.00 och andra söndagen till 20.00. Nu på söndag dock bara till klockan 17.
Måndagar stängt.

I samband med den nyligen avslutade konstrundan bjöd Thor-Björn Johansson på bildvisning i hemmet på Plorren. Nu är han trippelt aktuell. Dels med bildsviten ”Kärlek till ljuset” på Landskronit och över hela sommaren kan man skåda hans Venbilder på museet. Under fotofestivalen kommer hans bilder synas i samband med att han är årets fotostipendiat som vinnare av Landskronahems fototävling. Thor-Björn Johanssons svartvita silvergelatinfotografier är kopierade av honom själv. De finns i två exemplar, varav den ena är till försäljning. Det långsamma hantverksmässiga skapandet och den konstnärliga processen i mörkrummet är viktigt för honom.
Foto: Thor-Björn Johansson.
Åskovädret drar in över Paris men kärleksparen tar ingen notis. Foto: Håkan Karlsson.

Till arkivet