Annons

Fotbollar kommer att vina genom parken


Footgolf, eller fotbollsgolf som det också kallas, är en sport som passar alla – unga som äldre, män som kvinnor – utan krav på förkunskaper eller särskild utrustning för spelaren utöver en fotboll. Just nu är Peder Alberoth i fullfärd med att anlägga en bana  mitt i Landskronas sköna och gröna områden.

Flanörer och hundägare har noterat sprejade cirklar, rektanglar, streck och en del band i träden runt om i Slottsparken och inne på Citadellområdet. Nu kan det avslöjas att det är Peder Alberoth, moderat ledamot i fritidsnämnden som fått i uppdrag av förvaltningen och Svenska Golfförbundet att till SM-veckan ta fram en fullfjädrad 18-håls footgolfbana.

Annons
 

Det började med frisbeegolf när Landskrona discgolfbana anlades och under SM-veckan i sommar kommer det första officiella mästerskapen i footgolf att avgöras i den lummiga miljön mitt i Landskrona.
– Dock arrangerade golfförbundet ett förmästerskap på Isaberg Golfklubb ifjol. Jag läste om det i golftidningen och ringde upp en kompis. Skulle man någon gång i livet ha en chans att knipa ett SM-tecken så var det då, tänkte jag, säger Peder Alberoth i fullfärd med att se ut en utslagsplats på vallen till Bastion Wrangel inne på Citadellområdet.
– Det var riktigt kul och det fanns några otroligt duktiga spelare med som hade erfarenhet  haft VM-spel så medaljplanerna fick skrinläggas. Men jag blev biten, understryker Peder Alberoth, som genom åren spelat mycket golf.
– På den vägen fick jag också förfrågningar om jag hade kontakter med Landskrona stad och sen har det rullat på, säger han och sprejar upp en rejäl utslagsplats.
– Här kommer vi eventuellt att få lägga ut lite konstgräs för att få till ett plant underlag.

Som banläggare kommer han inte att delta i SM-spelet men väl gå en provrunda eller två.
– Det är ett himla tryck på att få delta så antagligen kommer det att få spelas kvaltävlingar runt om i landet.

Sedan 2016 är footgolf en gren inom Svenska Golfförbundet och reglerna följer golfens med den skillnaden att här ska en fotboll sparkas från tee till ett hål på så få tillslag som möjligt.

I landet är ett tiotal golfklubbar igång och har byggt fotbollsgolfbanor i anslutning till eller på den befintliga golfbanan och Peder Alberoth hoppas på en permanent bana även i Landskrona.
– Området här är ju sagolikt och blir perfekt att i TV-sändningarna från SM-veckan visa upp Landskrona härifrån. Jag hoppas att vi i framtiden kan anlägga en permanent bana på annat håll i stan, säger han och framhåller att sporten passar alla och kan därför också sägas vara väldigt bra friskvård.

Boka in den 5-6 juli om du vill se footgolf live eller på TV från Landskrona.

Fotbollsgolfbanan har fått en ny sträckning sedan Peder Alberoth fått ge mer plats åt kanotpolon.
– Men det blir ett tjusigt utspel härifrån istället, säger han.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser