Granet blev Käglan – Trygghetsboende invigt

>På fredagen invigdes det första trygghetsboende i Landskrona.
På fredagen invigdes det första trygghetsboende i Landskrona.

Landskrona kommun har fått sitt första trygghetsboende. Det var Landskronahem som med pompa och ståt bjöd in till tal och bubbel på Artillerigatan 15 på fredagen. Namnet Granet har bytts ut mot Käglan och allt är helt nyrenoverat. De tretton lägenheterna har sedan länge varit bokade och de första hyresgästerna flyttade in den 1 april.

Det finns mycket som det trätes om inom politiken i Landskrona. Beträffande trygghetsboende råder dock konsensus.
– Här råder det inga delade meningar, tvärtom. Vi har arbetat med denna fråga under två mandatperioder. Och här är vi nu, säger Jan Allan Beer (L), ordförande i omsorgsnämnden och han får medhåll av Eva Örtegren (S).
– Det stämmer. Men det var Alinda Zimmander i Socialdemokraterna som började allt med en motion, påtalar hon.

Projektledare för allt är Thomas Widtfelt och han konstaterar nöjt att det mesta gått som planerat.
– Vi har de inglasade balkongerna kvar. Det är egentligen det enda som blivit försenat. Totalt har det kostat 30 miljoner kronor, säger han.

Berit Angelson är 87 år och imorgon lördag går hennes flyttlass från Svaneholmsområdet i Borstahusen till Artillerigatan 15.
– Det känns naturligtvis väldigt vemodigt. Jag har bott i huset i 51 år. Det blir en flytt från sex rum och 150 kvadratmeter till en tvåa på 42 kvadratmeter, säger hon.
– Men samtidigt ska det bli skönt. Min make gick bort ifjol och att bo kvar i det stora huset går inte i längden. Därför ska det bli skönt att flytta hit. Jag kommer ju aldrig mer att behöva tänka på sådant som måste fixas med hus och hem. Men det som fällde avgörandet just här är tryggheten, säger hon och ler.

Hon blickar ut genom sitt vardagsrumsfönster mot Granet.
– Jag ville egentligen ha en av hörnlägenheterna med de gick till några andra. Men här blir fin utsikt här också, säger Berit Angelson.

Det rör sig alltså om 13 lägenheter på Käglan. Men det kommer med all säkerhet att byggas fler.
– Vi hade cirka 150 intressenter här på visningen och efter det anmälde sig ett 80-tal som mycket intresserade, informerar Mikael Forsberg, VD på Landskronahem.
– Det betyder att vi just nu tittar på var vi kan ha fler trygghetsboenden. Ett alternativt som känns aktuellt är ett trygghetsboende i Häljarp. Men några beslut har ännu inte tagits, avslutar Mikael Forsberg.

Berit Angelson flyttar till Artillerigatan 15 på lördagen efter att ha bott i ett hus på Svaneholmsområdet i 51 år.
Projektledare Thomas Widtfelt och Landskronahems VD Mikael Forsberg är mycket nöjda med hur arbetet med Käglan fortskridit. Och nu börjar Landskronahem att planera för fler trygghetsboende. Ett alternativ är Häljarp.

Till arkivet