Annons

Bulle med Bullens dag firas för femte året i rad

På tisdag ska det firas med bulle med bulle igen.

Tisdagen den 10 april är det dags för det nordväst-skånska fenomenet bulle med bulle att firas igen. Fenomenet har under åren väckt nostalgi i såväl Sverige som i världen. Många skåningar känner igen och kommer ihåg när man åt en bulle med bulle under sin uppväxt och idag skapar bakverket nostalgikänslor i många hushåll runt om i landet.

Annons
 

Daniel Glantz-Persson som är skaparen av Bulle med Bullens dag har under de senaste fem åren stött på ett tusental olika berättelser och historier från människor med relation till bulle med bullen och blir fortfarande förvånad att dagen den 10 april håller sig levande.
– Jag älskar varje gång det kommer fram en person och vill prata om bulle med bullen med mig. De är så benägna att få berätta om sin relation och många vill försvara sig med på vilket sätt man ska äta den på och vart den kommer ifrån, säger Daniel Glantz-Persson.

Ska det vara arraksboll eller chokladboll? Kommer den från Helsingborg eller Landskrona? Ska den skäras upp eller gröpas ur? Frågorna är många och har varit så sedan starten av Bulle med Bullens dag. Daniel Glantz-Persson har de senaste åren försökt kartlägga historien om bulle med bullen och har fått en hel del svar på den fronten.
– Under hösten 2017 gjorde jag en liten turné till olika ålderdomshem i Landskrona och Helsingborg där jag bjöd på bulle med bulle och samtalade för att kunna kartlägga tidiga årtal för detta fenomen. Innan dess har jag i ett samarbete med Kulturmagasinet i Helsingborg, kartlagt människors berättelser som de fått skicka in digitalt. Jag har lyckats ta mig ner till 1930-talets början då man åt bulle med bulle med en arraksboll och främst i Landskrona, berättar Daniel Glantz-Persson.

En spännande upptäckt han gjort är att det mellan 1980-1990 talet finns en brytning där arraksbollen mer och mer försvinner och chokladbollen tar över.

Den 10 april har Daniel sin namnsdag samtidigt som Bulle med Bullens dag firas runt om i världen och han kan inte riktigt tro sina ögon och öron att det blivit som det blivit de senaste fem åren.
– Dels visste jag inte att det var så många människor som skulle bry sig om denna dagen men jag tycker det är lite extra sjukt när människor jag inte känner, skickar bilder från deras hem i Tokyo, San Francisco och städer i Europa som ett bevis att de faktiskt också firar dagen. Det är helt galet tycker jag, säger Daniel Glantz-Persson.

Daniel Glantz-Persson och Jonny Karlsson har genom åren tillverkat och delat ut massor av bullar med bulle den 10 april.

Chokladboll har kopplat grepp på arraksbullen som den i dag populäraste iläggsbullen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser