Annons

Unika objekt under klubban

Joakim Karlsson visar upp ett unikt verk av Fernandez Arman.

Tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk innehåller en hel del spännande rop och många av objekten är unika i sitt slag. Ett av dessa är ett verk av Fernandez Arman. Ett annat är en helt unik vas av Ulrica Hydman Vallien som gick bort så sent som den 21 mars.

Annons
 

Ulrica Hydman Vallien var en av landets absolut mest folkkära konstnärer och hennes tavlor och glaskonst finns i många svenska hem.
– Hon tillhör utan tvekan en av de allra största genom tiderna i landet, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
Det är dock en ren tillfällighet att vasen som går under klubban på tisdag ropas ut just nu. Icke desto mindre så är objektet helt unikt.
– Den som vill ha en äkta Ulrica Hydman Vallien ska passa på. Vasen är förgylld och har bemålad dekor. Den är dessutom signerad av konstnären själv enligt konstens alla regler, uppger Joakim Karlsson.

Ett annat unikt objekt är en tavla i plexiglas av Fernandez Arman.
– Han är ett världsnamn inom den moderna konsten. I vårt fall har han klippt sönder en av sina böcker och gjutit in urklipp i plexiglas, säger Joakim Karlsson och fortsätter på det unika.
– Den som såg Antikrundan senast noterade kanske en kylarprydnad? En dylik har vi också denna gång. Det är en kylarprydnad i nysilver med stensockel i form av isbjörn på stenar, signerad CSM. Det vill säga av Charles Svejdstrup Madsen.

Ett objekt som mycket väl kunde varit med på Antikrundan är en flaska som man inte ser så ofta.
– Den är daterad 1767 och är tillverkad på Skånska Glasbruket Henrikstorp. Flaskor av den digniteten är ovanliga på marknaden.

Något som är betydligt vanligare och som det finns ovanligt mycket av på nästa veckas auktion är kungligt danskt porslin.
– Det blir faktiskt mer och mer populärt med musselmalet-porslin. Men det kanske inte är så konstigt. Det är fint porslin som tål en hel del. Man kan till och med köra det i diskmaskinen, avslutar Joakim Karlsson.

Visning äger rum i Skånes Auktionsverks lokaler på Ringvägen 48 på måndag klockan 13 till 19. Auktionen startar dagen efter klockan 18.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser