På studieresa i Japan

Linda Wentzel, undersköterska och Monica Alonso, enhetschef på Solbackens äldreboende har precis åkt en båttur på floden Geibi Gorge i Ichinoseki, Japan. Under drygt två veckor har de båda föreläst och berättat om verksamheten i Landskrona samtidigt som de gjort studiebesök.
Linda Wentzel, undersköterska och Monica Alonso, enhetschef på Solbackens äldreboende har precis åkt en båttur på floden Geibi Gorge i Ichinoseki, Japan. Under drygt två veckor har de båda föreläst och berättat om verksamheten i Landskrona samtidigt som de gjort studiebesök i öriket. Foto: Privat.

– Det var en upplevelse för livet, säger Monica Alonso, enhetschef vid Solbackens äldreboende, nyligen hemkommen från en rundtur i Japan där hon tillsammans med undersköterskan Linda Wentzel hållit fördrag om hur man driver äldreboende i Landskrona.

Under 16 dagar reste Monica Alonso och Linda Wentzel runt i Japan. Besök gjordes i Awate, Aimori, Miyagi, områdena runt Fukushima och Tokyo.
–  Vi besökte olika äldreboende och träffade enhetschefer för handikapp och omsorg. På rundresan föreläste vi ett flertal gånger om hur det går till att driva Solbackens äldreboende.  Vi visade också hur man utför taktil massage och lät den japanska personalen prova på. Något av en kulturkrock kan man säga,  då de inte är så vana vid beröring, säger Monica Alonso och skrattar.
– Det fnittrades en hel del när vi berättade att vi ibland kunde krama våra brukare. Sånt är de inte alls bekväma med.

Genom åren har flera studiesällskap från Japan gjorts på just Solbackens äldreboende.
Mr Tadao Chiba är den person som genom sitt arbete och sina kontakter med Japan och Solbackens äldreboende gjort besöket i Japan möjligt. Han driver Nordfyns folkhögskola i Danmark där han under många år tagit emot studiebesök från Japan. Han är även rådgivare till Japans utbildningsminister och har fått en utmärkelse av Danmarks drottning för sitt goda arbete och kunskapsutbyten mellan Danmark och Japan.
–   Sedan många år tillbaka har Chiba kommit på besök till Solbacken tillsammans med olika studiesällskap från Japan. De har under åren visat ett stort intresse av hur vi driver vårt äldreboende, framförallt har de visat ett intresse av hur lugnt allting ter sig på boendet.  En dag frågade jag honom när det var vår tur att få titta på verksamheten i Japan. På den vägen blev vi inbjudna, berättar Monica Alonso som också kan tacka en dansk minnesfond för resan.
– Landskrona stad, såg till att vi hade presenter med att dela ut vid våra besök i övrigt bekostade fonden hela resan, avslutar Monica Alonso.

Fotografering efter en föreläsning i Sendai. Mr Tadeo Chiba i mitten omgiven av Linda Wentzel och Monica Alonso. Foto: Privat.
Vid Rokuon-Ji Templet. Foto: Privat.

 

Till arkivet