Annons

Dick Harrison om Tage Erlander

Dick Harrison har författat ett fyrtiotal böcker och är professor i historia vid Lunds universitet. På måndagen gästade han Hotel Öresund och pratade på ett roande sätt om Tage Erlander. Foto: Birger Olsson.

Landskrona-Citadell rotaryklubb gästades igår av författaren och historikern Dick Harrison som pratade om sin nya bok om Tage Erlander.

Annons
 

Tage Erlander, 1901-1985, var partiledare för Socialdemokratiska arbetarpartiet och Sveriges statsminister åren 1946-1969. En alldeles unik period. Detta för att ingen annan demokratiskt vald regeringschef suttit så länge vid makten under en obruten rad av år. Och även för att han var med om att forma det här landet till den välfärdsstat det har blivit.

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet, har skrivit en bok om Erlander. Den utkom 2017, är på nästan 900 sidor och har titeln ”Jag har ingen vilja till makt: biografi över Tage Erlander”.

Harrison höll ett strålande föredrag om sin bok vid veckans lunchmöte för Landskrona-Citadell rotaryklubb inför ett 50-tal medlemmar och gäster.
Egentligen var det inte alls meningen att Tage Erlander skulle ägna sig åt politik. Och inte heller att han skulle engagera sig för socialdemokraterna. Det som gällde för studierna i fysik, matematik och kemi i Lund var det de skulle leda till jobb som gymnasielärare. Han läste sedan också samhällsvetenskapliga ämnen som statistik och nationalekonomi.

Tage Erlander kom från ett borgerligt hem i Värmland. Men tiden som student i Lund under 1920-talet kom att ge hans liv en annan inriktning.
– Det var då han blev socialdemokrat. 1932 kom han in i riksdagen på ett nytt mandat inom den s.k. fyrstadskretsen. Han var ledamot fram till 1973.

Tage Erlanders intressen handlade inte bara om politiken. Han läste väldigt mycket och gick flitigt på teater och opera. Erlander ordnade också litteraturaftnar på Harpsund, en herrgård i Sörmland som är statsministerns rekreationsbostad.

I början av sin tid som statsminister var Tage Erlander, enligt Dick Harrison, inte alls populär. Det dröjde egentligen ända till 1963 innan han blev Tage med hela svenska folket. Och det var hans medverkan i Hylands hörna i Sveriges television som förändrade bilden av honom. Under 60-talet fick socialdemokraterna  47-50 % av rösterna i riksdagsvalen.
–  Tage Erlander skrev under alla år utförliga dagböcker om i princip allting. Han är den svensk som vi vet allra mest om i nutid. Han skrev på morgnarna i kanslihuset innan jobbet som regeringschef tog sin början. Och han skrev på alla bilresor där hustrun Aina var chaufför.

Erlander hade många internationella kontakter. Han var till exempel god vän med alla presidenter i USA under den tid han var statsminister. Men också med ledare i flera afrikanska länder.

Avslutningsvis nämner Dick Harrison att det inte går att få ut CIA:s fil i USA på Tage Erlander. Den är fortfarande hemligstämplad 33 år efter hans död!

Text och bild: Birger Olsson

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser