Klassiker av Selma på teatern

Niklas Falk (Jan), Lovisa Onnermark (Klara Fina Gulleborg) och Lia Boysen (Kattrina) Foto:: Sören Vilks
Niklas Falk (Jan), Lovisa Onnermark (Klara Fina Gulleborg) och Lia Boysen (Kattrina)
Foto:: Sören Vilks

Landskrona Musik & Teater bjuder imorgon in till en hjärtskärande kärleksberättelse om en far och hans dotter, men även en samhällskommentar som är lika aktuell i dag, när man visar Riksteaterns uppsättning av Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.

Kejsarn av Portugallien anses vara ett av Lagerlöfs främsta verk och handlar om den fattiga torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen driver den bottenlösa sorgen in honom i en fantasivärld, där Klara Fina är självaste kejsarinnan av Portugallien. En berättelse om komplex kärlek, men också en stark historia om ett klassamhälle.
­ – Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg.

Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.
– Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Lördagen den 17 mars kl.19 kommer föreställningen till Landskrona Teater.

Till arkivet