Modern design under klubban

Det blir en del moderniteter på nästa veckas onlineauktion. Bland annat kommer golvlampor av Arne Jacobsen att ropas ut.
Det blir en del moderniteter på nästa veckas onlineauktion. Bland annat kommer golvlampor av Arne Jacobsen att ropas ut.

Förra veckans onlineauktion på Skånes Auktionsverk gick över förväntan. Förhållandet mellan utrops- och slutpriser varierade dock en del. Den största överraskningen var en tavla av Lennart Hall som gick skyhögt över utropspriset. Nu blickar auktionsfirman fram emot en ny auktion på tisdag. Det blir en hel del modern design.

Det första numret av Kalle Anka gick för 22 000 kronor i samband med den senaste onlineauktionen på Skånes Auktionsverk. Detta känner sig Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk nöjd med.
– Vi hade ett utropspris på 20 000 kronor så det var helt ok, säger han.
– Det är oerhört svårt med serietidningar. Ett helt oläst exemplar av samma tidning kostar kanske 150 000 kronor. Är där sedan ett veck så är det halva priset som gäller. Vårt exemplar var i ett okej skick.

Ett objekt som däremot gick över förväntan högt var en målning av Lennart Hall.
– Här satte vi ett utropspris på 2 000-3 000 kronor. Vi kollade helt enkelt marknaden och där låg de dyraste på cirka 4 000 kronor, säger Joakim Karlsson som fick en smärre chock när buden kom.
– Ja, det var mycket överraskande. Till slut gick tavlan för hela 32 000 kronor. Det är i och för sig den finaste Lennat Hall-tavlan jag sett men 32 000 kronor är mycket pengar. Men visst är det kul. Och gladast är säkert säljaren.

Vad är där då för spännande objekt som ropas ut på tisdag?
– Det är som vanligt en hel del modern design. Vi har bland annat lampor av Arne Jacobsen och Philipe Starck. Beträffande Arne Jacobsens lampor så finns likadana på SAS-hotellet i centrala Köpenhamn. Hans lampor kom 1955 men skulle lika gärna vara designade idag.

Auktionsfirman brukar inleda med något spännande och det blir inget undantag på kommande auktion.
– Som rop nummer ett har vi en patinerad bronsskulptur på stensockel, senare monterad på piedestal, av Eric Grate. Han är ett hett namn, inte minst internationellt. Det är med spänning vi följer buden där.

Som alltid finns det föremål för både den lilla och den stora plånboken.
– Det är en anledning till att vi är populära. Vi riktar oss mot alla kunder. Här finns alltid objekt för alla och envar, avslutar Joakim Karlsson

Visning äger rum på måndag klockan 13-19 och auktionen börjar klockan 18.00 på tisdag.

Till arkivet