Annons

”Sture” gästar nyöppnad bistro och bar på Erikstorp

Carl-Martin ”Sture” Vikingsson gästar Erikstorp den 1 mars och bjuder på låtar från sitt kommande “Landskrona-album”.

Erikstorp öppnar bistro och bar och gästas av premiärkvällen av inge mindre än  ”Sture” från Svenska Akademin som kommer att spela låtar från sin kommande Landskrona LP.

Annons
 

Genom åren har Erikstorps goda renommé nått långt utanför Landskronas gränser. Topprecensioner och utmärkelser har avlöst varandra, men nu vill krögarna ta konceptet vidare, och på torsdag den 1 mars öppnar Erikstorp sin nya bistro och baravdelning: ett levande vardagsrum präglat av Landskronas kulturella mångfald och mångfacetterade befolkningsstruktur. Här ska internationella kök integreras med traditionell skånsk husmanskost.
– Bistron är som en kvarterskrog med en tillåtande och sällskaplig miljö med högt i tak. En folklig mötesplats med väl tillagad mat gjord på råvaror av högsta kvalitet, berättar Ludvig Odeholm, köksmästare på Erikstorp.

– Det krävs ingen bordsbokning och våra gäster kan komma och gå som de vill. I princip ska man kunna komma hit direkt från arbetet klädd i verkstadsoverall, inflikar Jonas Westerberg, delägare av Erikstorp.

Satsar lokalt
Mycket engagemang läggs på att etablera nära samarbeten med lokala producenter som uppfyller Erikstoprs krav på både djurhållning och jordbruk – i ett led att minimera klimatpåverkan – och att värna om näringsinnehåll och smak. Exempelvis kommer alla charkuterier på Erikstorp från frigående djur som aldrig behandlats förebyggande med antibiotika.
– Bra mat byggs från grunden. Vi har turen att geografiskt befinna oss i en region som är fylld med förstklassiga råvaror av alla tänkbara slag: grönsaker, fisk och skaldjur, örter, vilda fåglar, mejerier, mjöl och gris, som uppmuntrar till ett kreativt kök. Den kunskapen vill vi sprida, förklarar Ludvig Odeholm.

Erikstorp är inte en sedvanlig restaurang i traditionell mening. Med sin ambition att sprida matkultur har de under vintern anordnat flera uppskattade matlagningskurser som ”Barn i köket” och ”Vuxna i köket”. Och framöver arrangeras gästspel med namnkunniga kockar som exempelvis Tareq Taylor samt Johan Fritzell från Holy Smoke BBQ. Temakvällar med vinprovningar står också högt upp på prioriteringslistan.
– Ett bra vin är ett bra vin. Oavsett ursprung eller producent. Här serverar vi enbart de viner vi själv skulle dricka. Och för att gästerna skall få möjlighet att uppleva överraskande smaker uppdaterar vi dryckeslistan regelbundet. En restaurangupplevelse ska vara en helhet där mat och dryck och atmosfär samspelar, konstaterar Dion Liljegren, restaurangchef på Erikstorp.
– Till ett rimligt pris, tillägger Ludvig Odeholm distinkt.

Sture på hemmaplan

Till torsdagens öppningsfirande har man bjudit in Carl-Martin ”Sture” Vikingsson från reggaebandet Svenska Akademin. Han kommer att framföra personliga landskronalåtar från sitt kommande album.
– Jag arbetar med ett Landskronaprojekt tillsammans med fotografen och konstnären Thomas H Johnsson där samarbetet ska resultera i en bildvinylskiva. Och var passar det bättre att testa dessa låtar än på just Erikstorp nu när de presenterar sitt nya landskronakoncept, säger Carl-Martin ”Sture” Vikingsson.

2012 tog Jonas Westerberg med vännen Daniel Berlin över det då konkursdrabbade etablissemanget. Tillsammans med restaurangens personal har de lyckats etablera Erikstorp till en av Skånes mest intressanta krogar.

– Efter fem minst sagt framgångsrika år har vi nått vårt mål med att alltid servera kvalitativ mat. Det ska vi såklart fortsätta med. Men nu är det tid att gå vidare till nästa etapp. Landskronas mångfald har satt inspirerande avtryck hos både mig och alla som arbetar här. Och det ska man känna när man besöker oss på Erikstorp, avslutar Jonas Westerberg.

Om Erikstorp: Erikstorp drivs av Ludvig Odeholm och Dion Liljegren i samarbete med Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås och Jonas Westerberg på Mötesplats Borstahusen. Bistromenyn består av bland annat egenkomponerad charktallrik med kallskuret och ostar, gourmépizza bakad av durumvete från Ven, samt flertalet varmrätter och desserter. Varje söndag serveras även brunch.

Dion Liljegren restaurangchef och Ludvig Odeholm köksmästare på Erikstorp.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser