Annons

Äldre på smartphone-skola med ungdomar som lärare

Få bättre koll på funktionerna i din smartphone. Det hjälper ledare från Cityidrott besökare på Anhörigcentrum med.

I början av februari startades ett nytt pilotprojekt på Cityidrott i Landskrona där äldre ska få lära sig mer om sina mobiltelefoner. Skillnaden från många andra skolor är att denna genomförs av ungdomar från staden.

Annons
 

Konceptet har tagits fram med hjälp av Cityidrott och Landskrona Anhörigcentrum som är en träffpunkt för äldre. Projektet  drog igång i början av februari.
– Vi ville hitta sätt att kunna ge våra ungdomsledare mer ansvar och genom en smartphone-skola insåg vi att vi har de bästa experterna på hur man kan använda en mobiltelefon i vardagen. De är uppfödda i den digitala generationen
och att våga ge våra ledare ansvar är något de växer av, säger Marcus Hansson, projektledare på Cityidrott.

Upplägget i hur skolan ska genomföras har tagits fram med hjälp av de 14 deltagare som är med i pilotprojektet där nivån av förkunskap är väldigt blandad.
– Det är verkligen högt och lågt. Vissa har svårt att kunna lägga in kontakter i sin telefon, andra vet inte hur man kan utnyttja allmänt wi-fi för att kunna surfa gratis och vissa har till och med problem med att kunna hitta siffran 1 om de ringer sjukhuset och vill kopplas till en viss avdelning. Med hjälp av att kartlägga deltagarnas behov, har vi
kunnat ta fram en uppsjö av upplägg och övningar som de sedan kan öva på hemma, säger Daniel Glantz-Persson från Cityidrott.

Responsen efter de första träffarna är av det positiva slaget och det är många som uppskattar mötet mellan generationerna.
– Jag upplever smartphone-skolan som mycket uppskattad och lärorik för deltagarna. Dessutom ett trevligt möte mellan generationerna. Reaktionerna när jag träffat några av deltagarna under vardagen mellan lektionerna har varit ”Helt fantastiskt” och ”Det är så bra för att det är många ledare som undervisar”, säger Petra Leube, äldrepedagog på
Anhörigcentrum i Landskrona.

Förhoppningen med skolan är att deltagarna ska förenkla sin vardag samtidigt som Cityidrott ska ge ännu mer ansvar till sina ungdomsledare och kunna arrangera fler smartphone-skolor om efterfrågan finns.
– Reaktionerna efter två träffar är väldigt positiva och redan märks det av en nyfikenhet och deltagarna tycker om att tekniken faktiskt kan vara rolig att använda och inte ett störningsmoment för att man inte förstår. Min farfar som är 89 år är med i programmet och under senaste träffen laddade han upp ett filmklipp på Instagram som sitt livs första inlägg på sociala medier, avslutar Marcus Hansson.

Glada och nöjda kurskamrater och deras ledare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser