Annons

Första Kalle Anka-tidningen på auktion

Joakim Karlsson visar upp ett par av de rariteter som auktioneras ut på tisdag. Bland annat den första svenska Fantomen- och Kalle Anka-tidningen.

Det är en ovanligt stor onlineauktion som går av stapeln på Skånes Auktionsverk på tisdag. Hela 864 rop kommer att gå under klubban. Största fokus ligger på två stora samlingar. Den ena består av 20 rop med ett antal autografer. Klart är dock att mest uppmärksamhet får den samling serietidningar som ska auktioneras ut. Här hittar vi bland mycket annat det första svenska numret av Kalle Anka från 1948 samt det första svenska serietidningen av Fantomen från 1950.

Annons
 

Som vanligt finns det allt mellan himmel och jord att bjuda på när Skånes Auktionsverk håller onlineauktion. Men det är utan tvekan så att tisdagens auktion sticker ut i och med de båda samlingarna.
– Det är ofrånkomligt att det blir så. Det är inte ofta sådana samlingar går under klubban. Någon samling som den med serietidningarna har jag inte varit med om under mina snart 17 år på auktionsverket, säger Joakim Karlsson.

På frågan om han läst den första Kalle Anka-tidningen svara han snabbt.
– Nej, herre gud. Skulle mina tumavtryck hamna på tidningen så hade värdet sjunkit, säger han och skrattar.

Joakim Karlsson har också en solklar favorit bland autograferna.
– Det är en med Clintan (Clint Eastwood). Där ser han ut precis så som jag föreställer mig honom. Kisande mot solen och hatten på. Smutsig och orakad.

Att autograferna är skrivna och inte tryckta intygar Joakim Karlsson.
– Vi har någon enstaka Beatlesbiljett som är tryckt. Men vi har även original. Alla andra är skrivna för hand.

Andra autografer som kommer att gå under klubban är Jodie Foster, Julie Andrews, Anthony Hopkins och Elisabeth Taylor med flera.

Visning äger rum på Skånes Auktionsverk på måndag klockan 13-19. Auktionen startar på tisdag klockan 18.00 och första ropet är den första tidningen av Kale Anka.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser