Annons

Möt dansken bakom de stora färgglada konstverken

Adam Saks signerar sina verk a tergo, det vill säga på baksidan av dukarna med namn och plats, oftast då som här, Berlin.

Till helgen öppnas dörrarna till Pumphusets konsthall. Och redan nu kan vi förutspå ett ytterst spännande konstår i Borstahusen. Det är dags för den första av sex utställningar i vad som uppenbart ser ut att bli ett fruktbart samarbete mellan curator Ole Larsen i Helsingborg och Borstahusens Konstförening. På vägarna hänger, tidigare inte visade, praktverk av den internationellt erkände danske konstnären Adam Saks. Det är stort. Det är måleriskt. Det är bilder som tar för sig. Kort och gott – påfallande häftigt.

Annons
 

– Anledningen att vi börjar med Adam är att hans verk är kraftfulla och dynamiska. Det passar bra att kickstarta årets utställningar med honom, säger Ole Larsen när han och konstnären tar Landskrona Direkt på en rundvandring bland tavlorna.

Utställningen bjuder på en blandning av olika grafiska tekniker och måleri. Ole Larsen brinner när han får berätta om djuptryck från kopparplåt, torrnål, akvatint, klassiska träsnitt och linoleumtryck. Adam Saks plockar fram sin mobil och visar en film på hur det gick till när de tryckte hans ansenliga träsnittstavlor.
– Det är som ett pussel där varje plywood-del färgats separat, förklarar konstnären och passar samtidigt på att berömma arbetet som görs på Atelje Larsen.
– Verkstaden är ett verktyg för konstnärerna. Vi bistår med det tekniska och blir till ett bollplank på olika sätt, förtydligar Ole Larsen.

Alla rum och konsthallar har sina utmaningar och för Pumphusets del är det panoramafönstret ut mot Öresund.
– Det är en vy man gärna fångas i, säger Ole Larsen och nickar mot kortänden av konsthallen.

Nu lyckas Adam Saks med sin motivvärld stå emot bra mot konkurrensen av landskapet. Hans värld bjuder på figurer, växter och ord som blandar humor med skörhet. Måleriet är drivet. Snabbt. Medan grafiken är mer detaljerad. Det blandas friskt.

– Vår egen skröplighet finns med tillsammans med symboler från barocken. Utställningens titel ”The Sky Above – The Dust Below” symboliserar det himmelska mot jordelivet och det refererar även till utsikten där utanför, säger Adam Saks och pekar mot fönstret.
– Det är ju förövrigt där på andra sidan sundet jag kommer ifrån.

Adam Saks, föddes 1974 och växte upp i Klampenborg och hade ett läroår i Helsingör innan han som 19-åring kom in på Akademin i Köpenhamn. Han är numera bosatt i Berlin där han också har sin stora ateljé. Med utställningar på ett flertal internationella museer och gallerier kan det tyckas smått att nu hamna i Borstahusen.
– Absolut inte. Där jag just nu ställer ut är alltid det viktigaste för mig. Det spelar ingen roll om det är stort eller smått. Den utställning som jag för tillfället gör ska alltid vara den bästa, säger han med eftertryck.
– Jag ger alltid 110 procent.

Utställningen har vernissage lördagen den 17 februari kl.12-16 med invigning klocka 13 då Adam Saks och Sune Nordgren, museiman, konstnär och konstkritiker, samtalar om utställningen. Utställningen pågår mellan den 17/2 – 8/4.

Pumphuset Konsthall är öppen: tisdag-fredag 12.00 -17.00 samt lördag-söndag 13.00 -16.00.

Hängning pågår.

Under överinseende av konstföreningens Bernt Kulle packar Ole Larsen och Adam Saks upp en tavla som ratats för utställningen men som efter en del diskussioner möjligen skulle vara med trots allt.

– Spill ingen tid på oväsentligheter. Men gärna på Adam Saks.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser