Annons
Fredagen den 21:e januari
1.8°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Graffiti i Gamla staden

Adam Algotsson lever idag på sin graffitikonst. Till och med den 4 mars kan du se hans konst på Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränd i Landskrona. På onsdagen spände han upp plastfilm i ett fotbollsmål på Halvmånen och visade upp hur han bygger upp ett verk.

På Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränd i Landskrona tänjer man ofta på gränserna. I helgen tar man ett steg in i en värld som sällan visas upp på gallerier.  På lördag och söndag är det vernissage för Adam Algotsson som idag en respekterad och etablerad konstnär, känd som Appear37 inom graffitivärlden.

Annons
 

Men vägen till gallerierna har inte varit spikrak för Boråssonen. Sedan Adam Algotsson för första gången fick hålla i pennan har intresset för att måla och skapa funnits där. Men det var först i tonåren som det förändrade hans liv. Ett nytt kompisgäng drog snabbt in honom i Hip hop-elementet graffiti och det tog inte lång tid innan Adam var fast. Sprayburkarnas fräna doft i den många gånger oupptäckta häftiga miljön gav livet mer spänning. Det fanns knappt några lagliga alternativ för graffitimålning. Det blev en kick av konst och kriminalitet.

Det var dock redan när Adam Algotsson som 14-åring blev tagen på bar gärning av polisen, som allting förändrades. Jagad av tre hundar och två polisbilar med färgburkarna skramlandes i ryggsäcken och adrenalinet rusandes i blodet, förstod han att livet måste ta en ny laglig riktning.

Nytt fokus blev att lägga mer tid på skisser och övning, övning och åter övning. Varje stund som fanns över gick till att måla och sakta men säkert växte pennan fast i handen och blev en naturlig del av kroppen. Målningarna blev mer och mer avancerade, tekniken utvecklades och Adams stil blev tydlig. Sakta men säkert började folk intressera sig mer för hans konst.

Men det var vid hans första beställningsjobb som han fick sig en rejäl tankeställare. En väggmålning skulle göras i ett pojkrum med killens namn skrivet i silver med svarta konturer. När jobbet var utfört skulle pojkens pappa komma hem och betala för målningen. Det var då Adam såg vem det var, pojkens pappa var polisen som hade tagit fast honom för att ha klottrat. Polisen ville visa Adam att hans talang kunde ge honom ett jobb istället för ett fängelsestraff.

Efter detta har Adam utfört över hundra beställningsjobb till företag och privatpersoner och till helgen visar han upp sin konst på Galleri Gamla Staden.
– Man kan väl säga att min konst köps av gamla som unga. Men jag skulle tro att den genomsnittlige köparen är en man eller kvinna i 40-årsåldern, säger Adam Algotsson när Landskrona Direkt träffar honom på Halvmånen.

Medan vi pratar målar han ett konstverk på genomskinligt plast som är uppspänt i ett fotbollsmål. Allt till hip hop-musik som dönar ut ur en medhavd högtalare. Snabbt växer det fram en fågel på plastfilmen.
– Det ska bli en tukan med en tagg på näbben, säger han och sprayar i den hårda vinden.

Idag har Adam öppnat upp sin första egna ateljé och arbetar heltid med sin konst. Han har utställningar, tar beställningsjobb och designar. Adam hade också fått den stora äran att medverka i Borås Street art-festival No Limit 2014, då han målade tunneln under kungsleden i Borås.

Bland Adams beställare finns bland andra Spotify, Onyx Sportcenter, Stendahls Reklambyrå, Räddningstjänsten och Borås Textile Fashion Center.

Vernissagen på Galleri Gamla Staden äger rum imorgon lördag samt på söndag mellan klockan 12.00 och 16.00 och naturligtvis finns Adam Algotsson på plats för att berätta om sin konst.

Appear37 kallar Adam Algotsson sig som konstnär och just siffran 37 “förföljer” honom som här när han i veckan lunchade med Landskrona Direkt och fick just den serveringssiffran.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser