Orienteringseliten intar Landskrona

Jerker Lysell. Foto: Mårten Lång /Skogssport
En av världens bästa orienterare, Jerker Lysell, kommer och tävlar i Landskrona.
Foto: Mårten Lång /Skogssport

Den 13 april arrangeras för första gången en stadsorienteringstävling för eliten inom sporten i Landskrona − Citadellsprinten. Tävlingen ingår i ligan Swedish League och kommer även att ha internationella deltagare.

Citadellsprinten pågår med elitklasser under eftermiddagen fredagen den 13 april i området kring Citadellet, stadskärnan och Nyhamn. Det är en deltävling av Swedish League, ligan för den svenska orienteringens bästa seniorer och juniorer.

– För första gången arrangeras en sprintorientering i Landskrona. Valet föll på Landskrona för den vackra stadsmiljön med citadell, hav, stad och natur inom ett begränsat område. Genom att flytta in orienteringsarenan i stadsrummet blir sporten mer publikvänlig och skapar ett intresse för orientering, säger Sten Segerslätt från Rävetofta Orienteringsklubb, som är en av arrangörerna av Swedish League.

Det är inte utan att man från stadens sida ser fram emot arrangemanget som blir en försmak på stundande SM-vecka.
– Vi är väldigt glada över att kunna presentera en typisk skogsidrott mitt i staden och göra den tillgänglig och synlig för många. Att det sedan är en elittävling gör det extra roligt. Jag hoppas att många landskronabor passar på att titta på detta spektakulära evenemang i vår fina stad, säger fritids- och kulturchef Kjell Thoresson.

Totalt ingår sex tävlingar i serien, varav tre stycken avgörs den 13-15 april i Skåne. På fredagen arrangeras Citadellsprinten i Landskrona och under lördagen och söndagen avgörs långdistans samt medeldistans på Söderåsen med samling vid Klåveröd med bansträckningar in i nationalparken.

Totalt förväntas ungefär 1 200 löpare delta varav 400 är elitlöpare från hela Sverige. Ett av de mest kända namnen som deltar är världsmästaren Jerker Lysell.  Arrangemanget har fått WRE-status (World Ranking Event), vilket innebär att även internationella elitlöpare kommer att delta i Landskrona den 13 april.

Citadellsprinten kommer att ha tävlingscentrum på Kasernplan och målgången blir på Blomsterlinjen mellan Landskrona museum och Kasernplan.

Det kommer även att finnas möjlighet för allmänheten att prova på orientering där man kan välja att gå eller springa banan. Om man vill engagera sig i sprinttävlingen kommer det att finnas behov av cirka 100 volontärer som fungerar som kontrollvakter.

Till arkivet