Annons

Möten i Himalaya

Munk i Ralungklostret, Tibet. Ralungklostret, ett litet kloster sällan besökt av turister då det ligger avsides. Grundades 1180 och dess namn kommer av den mytiska get som anses ha hjälpt till att bygga klostret. Ralungklostret förstördes helt under den kinesiska kulturrevolutionen, 1966 – 76, vilken drabbade Tibet mycket hårt. Nu är delar av klostret återuppbyggt och det bor ett tjugotal munkar där.
Foto: Göran Eklinder.

– Först ut för i år på Pumphusets fotoväggar är en favorit i repris, låter krögare Niclas Lundblad meddela. Göran Eklinder har tidigare visat bilder från Kuba i baren på Pumphuset och nu är det dags för utställningen ”Möte med människor”

Annons
 

Bilderna är tagna under en månadslång vistelse i Himalayaländerna Kina/Tibet, Nepal och Bhutan hösten 2015. Resan gick med flyg, tåg och bil genom länderna. Bilderna är summeringar av möten med människor i de olika miljöer som han hade förmånen att besöka. Ett signum för bilderna är att människorna nästan alltid tittar in i kameran och möter betraktarens blick.
– Det kräver att fotografen har kontakt med motiven, har lärt känna dem innan bilden kom till.

Göran Eklinder, Helsingborg har ägnat sig åt fotografi under många år. Han har rest i många länder i Sydostasien och Mellanamerika.

– Som lite kuriosa kan nämnas att han har ställt ut tillsammans med Christer Strömholm.

Göran Eklinder dokumenterade i mitten på 60-talet en fredsmarsch mot kärnvapen som gick från Lübeck till Hamburg. Dessa bilder visades i H55:s gamla lokaler på Gröningen i Helsingborg tillsamman med en fotoutställning av Christer Strömholms verk. Genom åren har Göran Eklinder deltagit i fotoutställningar i Malmö och Lund och har haft egna separatutställningar i Lund. Han har även varit representerad vid HD:s jurybedömda fotosalong vid Landskrona Fotofestival 2015.

Göran Eklinder skildrar gärna möten med människor i deras naturliga miljöer och porträttfotografering ligger honom varmt om hjärtat. En tidig idol är Irving Penn. Vid sidan av sitt ordinarie arbete har han bland annat arbetat med information och foto för olika kommuner i Skåne.

”Möte med människor i Himalaya” visas 15 februari – 26 mars 2018 på Pumphuset i Borstahusen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser